Alexandru Băiaşu, tânărul care a ars în incendiul de la Piatra Neamţ, a murit la spital în Belgia. Reacţia ministrului Sănătăţii

Alexandru Băiaşu, tânărul care a ars în incendiul de la Piatra Neamţ, a murit la spitalul din Charleroi, Belgia, unde fusese transferat, informează România TV. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a spus că medicii au făcut tot ce au putut pentru tânărul ars.

RomaniaTV.net
08 nov. 2018, 15:34
Alexandru Băiaşu, tânărul care a ars în incendiul de la Piatra Neamţ, a murit la spital în Belgia. Reacţia ministrului Sănătăţii

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi seară, referitor la cazul tânărului cu arsuri din Piatra Neamţ care a murit într-un spital din Belgia, că s-a făcut ”tot ce s-a putut”, însă starea pacientului a fost foarte gravă. Pintea afirmă că, îîn trei-patru luni, va exista o aplicaţie pentru a se şti în timp real numărul disponibil de locuri în secţiile de Tarapie Intensivă ale spitalelor din Bucureşti, dar şi în marile centre universitare.

”Eu cred, nu cred, sunt sigură că s-a făcut tot ce s-a putut. Inclusiv transferul s-a făcut în momentul potrivit, în momentul în care medicii din Belgia şi-au dat acordul, pentru că ei au spus: «Acum puteţi să-l trimiteţi». Din păcate, el a avut arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, starea sa era destul de gravă în momentul în care a fost transportat”, a declarat Sorina Pintea, joi seară, referitor la tânărul cu arsuri din din Piatra Neamţ care a murit într-un spital din Belgia, potrivit News.ro.

Pintea afirmă că acesta nu a stat pe o listă de aşteptare şi nu consideră că decesul său este un eşec al sistemului.

”A fost transportat în Belgia în momentul în care medicii şi-au dat acordul. Am ţinut în permanenţă legătura cu un medic de acolo, îi trimiteam datele medicale ale lui Alexandru, şi când el a spus «da», Alexandru a urcat în avion”, a mai afirmat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut că a fost o problemă birocratică, fiind necesară plata în avans a tratamentului, dar ”nu a împiedicat transferul la timp”.

Sorina Pintea a explicat că există încă probleme cu transferul pacienţilor critici din ţară către Bucureşti sau centre universitare, de aceea se lucrează la o aplicaţie.

”Au fost probleme legate de transferul pacientului critic, nu al pacientului ars. Tocmai de aceea i-am adunat pe toţi la o masă pentru a afla cauzele pentru care există pacienţi care, ba nu sunt primiţi, ba nu sunt triimişi la timp. Lucrurile mă aşteptam să intre într-un făgaş normal, din păcate mai sunt sincope. (…) Este o aplicaţie, realizată cu Ministerul Cominicaţiilor, legată de evidenţa locurilor în terapiile intensive din spitalele de urgenţă din Bucureşti şi din centrele universitare, astfel încât să ştim în timp real care este numărul de locuri libere pentru că exista tendinţa să se ascundă sau să se păstreze locuri pentru eventuale cazuri mai grave”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Aplicaţia va putea fi folosită în ”în trei – patru luni ”.

_________

Tânărul ars în urma unei deflagraţii produse săptămâna trecută într-un apartament din Piatra-Neamţ a fost transferat la o clinică de specialitate din Charleroi, Belgia, după ce fusese stabilizat în ţară.

Tânărul de 28 de ani a fost transportat cu un avion militar la Spitalul Grand Hôpital de Charleroi din Belgia, unde a fost operat la începutul acestei săptămâni. El a murit, însă, joi, la spital, au confirmat pentru News.ro reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Explozia în care a fost rănit bărbatul s-a produs, miercurea trecută, într-un bloc din Piatra Neamţ, fiind urmată de un incendiu. Tânărul a fost atunci transferat la Iaşi, însă pentru că toate cele 11 paturi pentru mari arşi din România erau ocupate, a fost transferat cu o aeronavă în Belgia.

În urma aceluiaşi incendiu, o persoană s-a intoxicat cu fum, iar o alta a suferit un atac de panică.

În blocul unde a avut loc explozia nu a rămas nimeni peste noapte, oamenii au mers la rude şi prieteni, iar în cele 20 de locuri de cazare puse la dispoziţie de Primăria Piatra Neamţ nu a mers nicio persoană.