Cele mai stupide taxe din istorie. Cine trebuia să plătească TAXA DE LAŞITATE

Autoritățile din toată lumea și din toate perioadele istorice par să fi găsit cele mai inedite lucruri de a impozita. Ele preferă în mod special activitățile și bunurile populare, acestea fiind cele mai ușor de identificat și de impozitat, asigurând venituri sigure și continue la buget. Totuși, de-a lungul timpului au fost impozitate lucruri sau activități firești, iar taxele instituite par cel puțin bizare, în prezent. Dintre acestea, taxa pe lașitate este una dintre cele mai stupide taxe percepute vreodată, însă și celelalte exemple merită citite.

21 oct. 2017, 09:03
Cele mai stupide taxe din istorie. Cine trebuia să plătească TAXA DE LAŞITATE

1. Taxa pe cărțile de joc

Taxa pe cărțile de joc este un exemplu excelent de impozitare a oamenilor pentru o activitate populară și plăcută, scrie avocatnet.ro. La momentul apariției acestei taxe, cărțile de joc erau extrem de populare după cină, astfel încât Regele James I al Angliei a instituit această taxă drept o sursă suplimentară de creștere a veniturilor colectate. Asul era cartea care făcea dovada plății taxei, conținând datele de identificare ale tipografiei la care întregul pachet de cărți fusese tipărit și, deci, impozitat. Taxa a fost păstrată până în anul 1960.

Citeşte şi Mişa, după ce a anunţat taxa de solidaritate: Taxele sunt necesare pentru a finanţa sistemul de sănătate. Nu se vor introduce altele noi

2. Taxa pe lașitate

În timpul domniei regelui Henry I al Angliei (între anii 1100–1135), tinerii care refuzau să lupte pentru rege erau taxați, iar pentru ca efectul pshiologic să fie și mai puternic, taxa a primit numele de taxa pe lașitate. De-a lungul timpului, nivelul acestei taxe a crescut de peste trei ori și chiar s-a aplicat și pe timpul perioadelor de pace și a fost eliminată după aproximativ 300 de ani.

Citeşte şi Liviu Dragnea vrea să limiteze importurile de maşini second-hand, dar fără introducerea unei taxe auto

3. Taxa pe numărul de ferestre

În 1696, tot în Anglia, a fost instituită, în timpul lui William III, o taxă pe numărul de ferestre ale locuințelor proprii. Scopul urmărit era să fie impozitați suplimentar persoanele avute, care aveau locuințe mari, cu un număr mare de ferestre, însă efectul a fost diferit: un număr foarte mare de oameni simpli și-au zidit pur și simplu ferestrele locuințelor, refuzând astfel să plătească un impozit stupid pe lumina soarelui. Reducând sau chiar eliminând numărul ferestrelor din locuință, oamenii au căpătat diverse probleme de sănătate, ca urmare a lipsei ventilației și a luminii naturale.

Mai multe taxe stupide AICI.