CHILIA părintelui Arsenie Boca. O grotă deasupra unei prăpastii, devenită loc de pelerinaj VIDEO REPORTAJ

Ca o mărturie a miracolelor înfăptuite de părintele Arsenie Boca, grota acestuia de pe creasta munţilor Făgăraş a rămas şi până astăzi un loc de pelerinaj. Săpată în stânca muntelui, deasupra unei prăpastii adânci de peste o sută de metri, altarul părintelui pare că pluteşte la graniţa dintre cer şi pământ. În amintirea Sfântului Ardealului, credincioşii aduc flori, aprind lumânări şi se roagă la chilia din sălbăticie. Un reportaj realizat de România TV.

07 sept. 2014, 12:14
CHILIA părintelui Arsenie Boca. O grotă deasupra unei prăpastii, devenită loc de pelerinaj VIDEO REPORTAJ

Greu şi anevoios, drumul către chilia lui Arsenie Boca de la Sâmbăta de sus, din Munţii Făgăraşului. Este ca o călătorie iniţiatica în lumea regăsirii de sine. Ascunsă în vegetaţie, acoperită cu rădăcini şi pietre, cărarea îngustă urcă povârnit, strecurându-se printre stânci, iar, pe alocuri, hăul adânc ce separă culmile munţilor îţi taie răsuflarea.

Străjuită de versanţii muntelui, cărarea spre chilia părintelui oferă o privelişte spectaculoasă. Acoperiţi de verdeaţă, versanţii muntelui sunt străbătuţi de pârâuri ce îngână parcă ritmul unei vieţi neştiute de lume.

La capătul drumului, un izvor cu apă limpede îi întâmpină pe pelerinii veniţi la întâlnirea cu Sfântul Ardealului, al cărui spirit pare să vegheze înălţimile din pragul chiliei.

Era în vara anului 1943 când sfântul părinte din Făgăraş a început construcţia chiliei. Într-o perfectă armonie între natură şi divinitate, dăltuită în stânca sălbatică a muntelui la 1.6000 de metri altitudine, grota sfântului se înalţă deasupra unui hău adânc de peste o sută de metri. În altarul lui de rugăciune, de meditaţie şi de întâlnire cu Dumnezeu, părintele a sculptat chipul Maicii Domnului.

Profeţia care DĂ FIORI ROMÂNILOR. Un prezicător celebru a prezis cum va începe al Treilea Razboi Mondial

„Părintele a vrut să-şi facă o chilie sus, de la cabana Sâmbăta şi şi-o ales 12 oameni ca să lucre acolo. Şi o plecat de la mănăstire şi când s-a apropiat a zis uite acolo e chilia, dar era prăpastie de 4 metri. Voi mergeţi pe poteca aia, ocoliţi şi veniţi aici. Părintele a rămas aici, ei s-au dus … s-a făcut poteca în două, în mijlocul potecii sta ursul. Le-o fost frică. A venit părintele. Ce e mă, ce e? Uite moş martin nu ne lasă şi el a luat ursu de gât şi a zis, lasă-i mă că ăştia sunt cu mine şi o luat-o pe potecă încolo cu ursu şi ei s-or urcat… pînă au ajuns ei, părintele era deja acolo, la chilie”, povesteşte un credincios.

Ca oamenii să poată lucra mai uşor, părintele îi ajută să construiască o schelă suspendată deasupra prăpastiei şi astfel înaintează cu lucrarea cam un metru în stâncă.

„Părintele s-a urcat sus pe stâncă s-a legat cu lanţuri şi a făcut cu vopsea roşie unde venea geamul şi acolo trebuia săpat. Cum să stai în prăpastie? Şi a zis: să facem o schelă să o punem pe fundul prăpastiei. S-au dus au tăiat copaci, erau grele, erau verzi. Zice părintele sta răzămat de stâncă şi parcă atingea cu piciorul şi nu am simţit greutatea absolut deloc„, mai spune bărbatul.

Înaltă de doi metri şi lată de 80 de centimetri, chilia a rămas şi acum doar la stadiul de început. Părintele a sistat lucrările după ce a observat că apa a început să se infiltreze prin pereţii grotei, dar a avut şi un alt motiv. Nu a vrut ca autorităţile vremii să facă o nefericită legătură între grota lui şi partizanii care se ascundeau prin munţi.

De 25 de ani, chilia Părintelui Arsenie Boca a devenit loc de pelerinaj, unde oamenii se împărtăşesc din minunile pe care duhul sfântului părinte nu încetează să le facă. Oamenii spun că, de fapt, Sfântul Ardealului a fost unul dintre ucenicii Maicii Domnului şi că după moartea sa, minunile s-au înmulţit.

MINUNILE părintelui Arsenie Boca. Credincioşii şi-l amintesc că era de „o frumuseţe îngerească” VIDEO REPORTAJ

În primul an, la două luni după ce s-a dus sus, în cimitir, părintele, au venit o mamă cu un copilaş de doi ani surdo-mut. Când a ajuns la crucea lui părintele, vă daţi seama, copil de 2 ani ce a simţit cu sufleţelul lui, a îmbrăţişat crucea sfântului părinte şi o săruta. Se întoarce către mamă-sa şi vorbeşte în faţa crucii: Mămică, Lică pupă crucea lu’ părintele. Au rămas toţi uimiţi „, povesteşte părintele de la Prislop.