Donald Trump vrea să se întâlnească din nou cu Kim Jong-Un

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că speră să organizeze o a doua întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un probabil în ianuarie sau februarie 2019, după summitul lor istoric de la Singapore din lunea iunie.

02 dec. 2018, 07:55
Donald Trump vrea să se întâlnească din nou cu Kim Jong-Un

„Cred că îl vom organiza (…) în ianuarie sau februarie, cred”, le-a spus Trump jurnaliştilor care călătoreau împreună cu el la bordul Air Force One, pe drumul de întoarcere din Argentina, unde a participat la summitul G20.

El a precizat că „trei locuri” sunt luate în calcul pentru această întâlnire. Întrebat dacă este gata să-l primească pe Kim Jong Un în SUA, Trump a răspuns: „Într-un anumit moment, da”.

Summitul de la Singapore a deschis drumul către denuclearizarea Coreei de Nord.

Cu acest prilej, Trump şi Kim „şi-au luat un număr de angajamente privind o denuclearizare definitivă şi complet verificată şi privind crearea unui viitor mai strălucit pentru Coreea de Nord”, a spus pe 16 noiembrie un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Citeşte şi Donald Trump ştie despre rachetele ascunse ale Coreei de Nord

„Vorbim cu nord-coreenii despre aplicarea tuturor acestor angajamente. Rămânem încrezători că promisiunile făcute de preşedintele Trump şi liderul Kim vor fi respectate”, a precizat el atunci într-un comunicat.

Departamentul de Stat reacţiona atunci la câteva ore după ce agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA relata că Kim Jong Un tocmai asistase la testarea unei noi arme tactice de înaltă tehnologie.

Cei doi lideri „şi-au reafirmat angajamentul de a ajunge la o denuclearizare finală şi total verificată” a Coreei de Nord, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american, Sarah Sanders.