Emmanuel Macron, avertizat de un fost ministru de Externe

Fostul ministru de Externe britanic William Hague l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu este în interesul Franţei să stea în calea eforturilor britanice de a-şi asigura un acord favorabil de Brexit.

07 aug. 2018, 10:30
Emmanuel Macron, avertizat de un fost ministru de Externe

Fostul şef al diplomaţiei britanice, William Hague, anticipează într-un articol publicat în The Daily Telegraph că Emmanuel Macron va continua să menţină o „linie dură” în negocierile pentru Brexit, comparându-l cu Charles de Gaulle, care a blocat aderarea Marii Britanii la Piaţa Comună, în anii 60.

William Hague notează totuşi că, într-o perioadă de schimbări globale, cele două ţări au nevoie una de cealaltă mai mult ca oricând, în timp ce un eşec al UE de a-şi asigura o „relaţie specială” cu Regatul Unit după retragerea acestuia din blocul comunitar i-ar afecta propriile şanse de supravieţuire.

Citeşte şi Parlamentul Franţei a respins două moţiuni de cenzură împotriva guvernului

El recunoaşte totodată că premierul May şi actualul ministru de externe britanic Jeremy Hunt au dreptate să facă tot posibilul pentru a-l influenţa pe Macron, în eforturile lor de a „determina o schimbare de atitudine” din partea Bruxellesului.

„Alţi lideri din UE nu dispun de voinţa, puterea sau imaginaţia necesară pentru a sparge blocajul. Angela Merkel nu prea dă semne că-şi asumă vreo viziune europeană asupra viitoarelor relaţii cu Marea Britanie, iar liderii olandezi şi nordici sunt bine intenţionaţi, dar nu destul de puternici”, a mai scris Hague.