FMI recomandă sectorului bancar restructurarea bilaterală a creditelor în franci

Fondul Monetar Internațional recomandă sectorului bancar restructurarea voluntară bilaterală a creditelor în franci elvețieni, cu luarea în considerare a capacității de rambursare a împrumutului de către debitor.

10 feb. 2015, 09:46
FMI recomandă sectorului bancar restructurarea bilaterală a creditelor în franci

Presiunile determinate de aprecierea francului elvețian sunt gestionabile pentru sistemul bancar, dată fiind ponderea redusă a împrumuturilor în franci elvețieni. Misiunea a încurajat restructurarea voluntară bilaterală, cu luarea în considerare a capacității de rambursare a împrumutului de către debitor„, se arată în Declarația de Final pentru Misiunea FMI referitoare la Articolul IV din 2015.

Potrivit sursei citate, sectorul bancar continuă să mențină rezerve suficiente de capital, de lichiditate și de provizionare iar calitatea activelor s-a îmbunătățit.

Ca urmare a unui plan de acțiune cuprinzător al BNR, împrumuturile neperformante au fost reduse în anul 2014 cu aproximativ 8 puncte procentuale din totalul împrumuturilor dar procesul de reparare a bilanțurilor băncilor nu este încă finalizat. Băncile au eliminat de asemenea ecartul de provizionare, ajungând cu acoperirea la un nivel prudent„, se arată în declarație.

Potrivit documentului, testele de stres ale BNR arată că gradul de solvabilitate al sectorului bancar ar rezista în general la scenarii grave, dar în câteva bănci este necesar capital adițional.

În ceea ce privește reîntinerirea intermedierii financiare, misiunea spune că aceasta continuă să rămână o provocare.

Reîntinerirea intermedierii financiare continuă să rămână o provocare. Procesul de deleveraging din partea băncilor străine (scăderea investițiilor) a încetinit dar conjugat cu alți factori pe parte de ofertă a ținut pe loc relansarea creșterii creditului. Pe partea cererii, penuria de împrumuturi bancabile și gradul relativ mare de îndatorare al IMM-urilor au contribuit la creșterea negativă a creditului de la mijlocul anului 2013. Asigurarea posibilităților de finanțare bancară pe termen lung — inclusiv prin adoptarea legii obligațiunilor garantate — , și consolidarea instrumentelor de sprijin existente pentru creditarea IMM-urilor ar favoriza intermedierea, în asociere cu rate ale dobânzilor situate la minime record și cu redresarea permanentă a economiei„, se mai arată în declarație.

Referindu-se la sectorul nebancar, respectiv asigurări și piață de capital, misiunea precizează că acesta se confruntă cu provocări majore.

Sectorul financiar nebancar și supraveghetorul acestuia se confruntă cu provocări majore. Există o inițiativă de eliminare a barierelor din calea dezvoltării pieței de capital, legea revizuită a pieței de capital nefiind încă adoptată. Totodată, piața asigurărilor este tulburată de probleme de insolvență și de slabe practici de activitate ce trebuie abordate cu fermitate de autoritatea de supraveghere în domeniu„, se mai arată în declarația de Final pentru Misiunea referitoare la Articolul IV.

Echipe ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) au vizitat Bucureștiul în perioada 27 ianuarie — 10 februarie 2015 pentru a continua discuțiile privind cea de a treia misiune de revizie în cadrul Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI și primei misiuni de revizie în cadrul programului pentru balanța de plăți de tip precaut al României cu Uniunea Europeană.

Misiunile sunt efectuate ca parte a consultărilor periodice (de regulă anuale) în baza Articolului IV din Statutul FMI, îăn contextul unei solicitări de utilizare a resurselor FMI (împrumut de la FMI), ca parte a discuțiilor programelor aflate sub monitorizarea experților sau ca parte a altor forme de monitorizare de către experți a evoluțiilor economice.