IGPR, despre poliţistul pedofil: A obţinut calificativele de Bun şi Foarte Bun

Poliţistul reţinut pentru agresiune sexuală asupra a doi copii a activat în cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti începând cu anul 2010, a obţinut calificativele ''Bun'' şi ''Foarte bun'' şi până în prezent nu a fost începută acţiunea penală împotriva sa în niciun dosar penal, a declarat luni Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

RomaniaTV.net
08 ian. 2018, 19:22
IGPR, despre poliţistul pedofil: A obţinut calificativele de Bun şi Foarte Bun

Pedofilul căutat trei zile în toată Capitala a fost prins: este vorba de un poliţist de la Brigada Rutieră, pe care colegii l-au recunoscut din pozele apărute în presă. Dus în faţa anchetatorilor, bărbatul a recunoscut că a luat în braţe cei doi-copii fraţi într-un lift, dar consideră că nu le-a făcut niciun rău. Între timp, deja se iau măsuri dure împotriva şefilor săi, pentru că acuzatul a mai fost cercetat într-un dosar de hărţuire în urmă cu doi ani, dar a scăpat basma curată. 

„Persoana bănuită de săvârşirea acţiunii de agresiune sexuală a fost depistată în urma informaţiilor transmise de colegii din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti. Acesta este un caz izolat în cadrul Poliţiei Române. Nu tolerăm astfel de comportamente. El a activat în cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti începând cu anul 2010, unde, în urma activităţii profesionale desfăşurate a obţinut calificativele de ‘Bun’ şi ‘Foarte Bun’. Până în prezent nu a fost începută acţiunea penală împotriva sa în niciun dosar. Aşadar, conform dispoziţiilor legale, nu a putut fi pus la dispoziţie”, a arătat Drăgan, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Drăgan, „poliţiştii continuă toate demersurile pentru ca el să fie tras la răspundere atât pentru ceea ce s-a întâmplat acum, cât şi pentru lucrările mai vechi aflate în instrumentare şi care nu au putut fi finalizate din lipsă de probe”.

Citeşte şi: Percheziţii acasă la poliţistul pedofil, detalii şocante ies la iveală. Fetiţa a fost sărutată pe gură şi atinsă în zonele intime

În ceea ce priveşte activitatea de evaluare psihologică în Poliţia Română, acesta a precizat că se desfăşoară în baza ordinului 23 din 2015 şi are rol profilactic, stabilind capacitatea din punct de vedere psihologic a unei persoane de a se integra într-o activitate profesională cu cerinţe specifice.

”În realizarea evaluărilor psihologice se folosesc baterii de teste care sunt stabilite ţinând cont de recomandările comisiei de specialitate din cadrul Colegiului Psihologilor din România. Totodată, aceste teste utilizate nu pot identifica tulburări psihice. Ultima evaluare a persoanei în cauză a fost în 2014, iar următoarea era programată pentru 2019″, a afirmat Georgian Drăgan, subliniind că şeful Poliţiei Române a dispus verificări pentru clarificarea tuturor aspectelor cu privire la această persoană, inclusiv a comportamentului la serviciu.

În acelaşi context, conducerea IGPR a dispus o analiză şi la nivelul managementului Brigăzii Rutiere a Capitalei pentru a vedea dacă se putea evita un astfel de caz.

Citeşte şi Mama copiilor agresaţi în lift: Băiatul e cel mai afectat. Vreau ca agresorul să fie pedepsit pentru tot ce a făcut

De asemenea, Drăgan a spus că au fost necesare cercetări, verificări, expertize criminalistice pentru a se stabili identitatea agresorului în acest caz.

El a precizat că nu se cunosc motivele transferului acestuia de la Jandarmerie la Brigada Rutieră, transferurile între instituţii fiind posibile în baza unor rapoarte, concursuri, pe care le susţin cei care solicită mutarea.

Şi Poliţia Capitalei a anunţat că au fost dispuse verificări de ordin administrativ pentru a se stabili modul în care au acţionat poliţiştii în acest caz.