OVIDENIE sau VOVIDENIE: Tradiţii şi obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Pentru a vă bucura de o vedere bună şi a nu fi lipsit de lumina ochilor este bine să mâncaţi peşte în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică.

RomaniaTV.net
21 nov. 2017, 04:07
OVIDENIE sau VOVIDENIE: Tradiţii şi obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

În plus, pentru că sărbătoarea este menţionată cu cruce roşie în calendarul ortodox este bine să nu spălaţi în această zi, nu coşi sau ţeşi, să nu faci curăţenie şi să nu tai.

Tot in ziua de Vovidenie, copiii pun in vase cu apa crengi de mar. Tinute la lumina si caldura, ele inmuguresc si infloresc, fiind folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. In colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? De ce tocmai mar, de ce tocmai flori?

Pentru ca batranii nostri stiau de la batranii lor ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta va inflori pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta flori dalbe.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 21 NOIEMBRIE: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie

E bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Pentru protecţia vitelor din gospodărie, dar şi împotriva relelor şi farmecelor care acum încep să lucreze se ung uşile şi ferestrele cu usturoi. În această zi se dă de pomană lumina de veci.

Dacă în ziua intrării Maicii Domnului în biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă. Dacă vor fi nori, peste an vor fi epidemii şi, de va ninge, va fi iarna grea.

Ce NU e bine să faci în această zi

Ca să aibă spor şi belşug în casă, în această zi oamenii nu trebuie să lucreze.

De asemenea, gospodinele nu trebuie să spele rufe, fiind o sărbătoare bisericească marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.