Salariul unui român, în comparaţie cu al unui medic grec sau al unui şofer din Africa de Sud

Salariul mediu brut pe economie din România este de cinci ori mai mare decât al unui profesor din Etiopia, dar reprezintă doar jumătate din salariul unui medic grec, arată un calculator global de salarii publicat de CNN. Astfel, remuneraţia medie brută al unui român are o valoare de 77% din salariul mediu brut la nivel global.

31 dec. 2015, 12:45
Salariul unui român, în comparaţie cu al unui medic grec sau al unui şofer din Africa de Sud

Aproape 2.600 de lei pe lună (572 de euro) încasează un român care beneficiază de salariul mediu brut în ţara noastră, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Aceasta înseamnă că „în mână” angajatul primeşte 1.871 lei (adică 403 euro).

CNN a analizat aceste valori medii în toate ţările de pe Glob, iar calculatorul global de salarii a demonstrat că românii câştigă jumătate din leafa unui medic din Grecia, dar de două ori mai mult decât un şofer din Africa de Sud sau decât un angajat din cadrul personalului de curăţenie din Thailanda.

Ţara noastră este depăşită la acest capitol atât de vecinii unguri, care au un salariu mediu de 734 euro, dar şi de nemţi (2.600 de euro), britanici (2.944 de euro) sau americani (3.580 de euro).

Bulgaria şi Republica Moldova se situează la coada clasamentului. Vecinii din partea sudică primesc lunar 412 euro, în vreme ce moldovenii încasează „pe hârtie” doar 156 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut din lume se acordă în Elveţia – 6.481 euro.

Salariul mediu nominal brut în România a ajuns în luna octombrie a acestui an la 2.594 lei, în creştere cu 2,1% faţă de luna septembrie. Această situaţie a determinat şi creşterea cu 38 de lei a sumei de bani nete medii pe care românii o încasează, aceasta ajungând la 1.871 lei.

În total, în anul care tocmai se încheie, salariul mediu nominal net a crescut în ţara noastră cu aproape 10%. Aceste creşteri s-au făcut simţite cel mai puternic în sectoarele de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii.