Vouchere de vacanţă în valoare de 22,5 milioane de euro, acordate în primele cinci luni. Valoarea lor a crescut de 10 ori

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat vineri că în primele cinci luni ale anului au fost acordate vouchere de vacanţă în valoare de 22,5 milioane de euro şi că în luna mai au fost date mai multe vouchere decât în primele patru luni ale anului la un loc. De asemenea, faţă de aceeaşi perioadă de acum doi ani, valoarea voucherelor de vacanţă a crescut de zece ori.

29 iun. 2018, 16:01
Vouchere de vacanţă în valoare de 22,5 milioane de euro, acordate în primele cinci luni. Valoarea lor a crescut de 10 ori

Adrian Voican, reprezentant al ANAT, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că în primele cinci luni ale anului au fost date vouchere de vacanţă în valoare de 22,5 milioane de euro.

„În luna mai s-au dat atât de multe vouchere cât în patru luni, din ianuarie până în aprilie. Ca volum, 22,5 milioane de euro pe cinci luni – ianuarie – mai 2018, faţă de şase milioane aceeaşi perioadă a anului trecut şi faţă de 2,2 milioane de euro în 2016. Deci în doi ani de zile am crescut de zece ori”, a spus reprezentantul ANAT.

El a spus că dacă toţi bugetarii au primi vouchere de vacanţă , valoarea acestora ar fi de 450-500 de milioane de euro.

„Piaţa o aşteptăm undeva la 400-450-500 de milioane de euro dacă toţi bugetarii ar primi vouchere. Ştiu că o parte din ei nu primesc, cei din apărare, cei din MAI. Durata de valabilitate a voucherele este de un an de zile, deci dacă se dau până în noiembrie anul ăsta pot fi folosite până în noiembrie anul viitor, probabil că vom vedea pe piaţă nişte sume cu adevărat importante. Dacă le-am fi avut în toţi aceşti 10 ani de când s-a dat prima oară ordonanţa din 2009 pe vouchere de vacanţă, vă daţi seama ce ar fi fost în economia românească cinci miliarde de euro, în turismul românesc”, a menţionat Adrian Voican, potrivit news.ro.

El a spus că datorită voucherelor de vacanţă multe unităţi aflate în zona gri au trecut în zona clasificată a turismului.

„Datorită acestui proces cu vouchere de vacanţă foarte multe unităţi neclasificate sau care erau în zona gri a turismului au trecut în zona clasificată, în zona oficială şi asta aduce mulţi bani statului român prin fiscalizarea turismului. Am ajuns astăzi la aproape 13 mii de unităţi ceea ce înseamnă dublu faţă de acum 4-5 ani când erau 6200 de unităţi”, a precizat reprezentantul ANAT.

Întrebat în care unităţi hoteliere ajung cele mai multe vouchere de vacanţă, Adrian Voican a spus că pe primul loc se află cele de trei stele, urmate de patru stele, două stele, cinci stele şi o stea.

Voucherele de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, iar de atunci a fost restricţionată an de an prin act normativ.

Legea a fost promovată pentru protejarea stării de sănătate a angajaţilor şi prevede impozite reduse în cazul angajatorilor care oferă bonurile valorice salariaţilor lor. Un alt scop al legii este creşterea turismului intern, ultima variantă a actului normativ, aprobată în 2015, prevede înlocuirea primelor de vacanţă cu care puteau fi cumpărate sejururi externe şi erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanţă.