Facebook închide sute de pagini, grupuri şi conturi care au legătură cu Rusia

Facebook închide sute de conturi, grupuri şi pagini cu legături cu Rusia implicate în două operaţiuni mari de dezinformare vizând una ţări din Europa Centrală şi de Est, ţările baltice, Asia Centrală şi Caucaz, iar cealaltă Ucraina.

17 ian. 2019, 17:56
Facebook închide sute de pagini, grupuri şi conturi care au legătură cu Rusia

Facebook a anunţat joi că a închis sute de pagini, grupuri şi conturi cu legături cu Rusia, inclusiv unele cu legături cu portalul de propagandă, de stat, Sputnik, implicate în două operaţiuni mari de dezinformare ţintind utilizatori din afara Statelor Unite, relatează The Associated Press.

Reţeaua de socializare a precizat că aceste eforturi în lupta împotriva dezinformării au loc în urma descoperirii a două reţele cu un ”comportament neautentic coordonat” pe Facebook şi Instagram.

Şeful politicii gigantului în domeniul securităţii cibernetice Nathaniel Gleicher a precizat, într-o postare pe blog, că una dintre reţele opera în ţări din Europa Centrală şi de Est, în ţările baltice, Asia Centrală şi Caucaz, iar cealaltă se concentra asupra Ucrainei.

”Noi nu am găsit vreo legătură între aceste operaţiuni, însă ele au folosit tactici similare, prin crearea unor reţele de conturi cu scopul de a induce în eroare pe alţii cu privire la cine sunt şi ce fac”, scrie Gleicher.

Giganţiii americani în domeniul tehnologiei şi-au intensificat eforturile în lupta împotriva campaniilor de dezinformare, cu scopul de a contracara eforturi online vizând crearea unor disensiuni între alegători şi discreditarea democraţiei.

Aceste ultime eforturi ale Facebook fac parte dintr-o serie de contramăsuri vizând să prevină abuzuri ca cele comise de grupări ruse în urmă cu trei ani în vederea influenţării opiniei publice înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Campanii în legătură cu Rusia în Statele Unite s-au aflat în centrul atenţiei, însă Facebook a identificat şi blocat campanii similare în întreaga lume.

Compania Menlo Park, din California, a dezvăluit cu regularitate asemenea acţiuni în ultimele luni, în contextul în care detectează şi suprimă cu tot mai mult succes conturi de acest fel. Însă cei din spatele acestor campanii îşi îmbunătăţesc la rândul lor atacurile.

Potrivit Facebook, persoanele care deţin conturile respective se prezintă drept surse de informaţii independente şi au publicat materiale pe teme precum sentimentul împotriva NATO şi mişcări de protest.

Potrivit lui Gleicher, o reţea de 364 de pagini şi conturi aveau legături cu angajaţi Sputnik, un portal de propagandă gestionat de statul rus. Aproximativ 790.000 de conturi s-au abonat la una sau mai multe pagini din reţea.

Această operaţiune a cheltuit aproximativ 135.000 de dolari, în decurs de şase ani, cu publicitate pe Facebook, sumă plătită în euro, ruble şi dolari. Cea mai recentă publicitate de acest fel a fost publicată în ianuarie.

Sputnik a criticat Facebook în urma închiderii conturilor.”Decizia este în mod clar politică. Echivalează cu cenzura”, a declarat Sputnik pentru The Associated Press, precizând că Facebook a blocat conturile a şapte dintre birorile sale în foste republici sovietice.

”Redacţiile Sputnik fac ştiri şi o fac bine. Dacă această blocare este singura reacţie a Facebook faţă de calitatea activităţii presei, atunci n-avem întrebări, totul este clar. Dar există în continuare speranţa că va prevala bunul simţ”, afirmă portalul.

În urma unor informaţii de la forţe de ordine americane, Facebook a închis alte 148 de pagini, grupuri şi conturi – inclusiv 41 pe Instagram -, care făceau parte dintr-o a doua reţea, care a cheltuit suma de 25.000 de dolari pe publicitate, plătită în ruble.

Gleicher afirmă că Facebook ”a identificat o anumită suprapunere tehnică cu activităţi în Rusia pe care le-am observat înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului în Statele Unite, inclusiv un comportament cu caracteristici comune activităţii precedente a Internet Research Agency”.

Internet Research Agency este o ”fermă de troli” rusă inculpată de procurorul special american Robert Mueller în legătură cu acţiuni vizând să influenţeze alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Această dezvăluire este ultima dintr-o serie de dezvăluiri cu privire la închideri de conturi în ultimele luni. Facebook şi-a intensificat eforturile în acest sens, după ce gigantul a fost criticat din cauza lentorii cu care a reacţionat în urma unor încercări din afara Statelor Unite de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016.

În cadrul altei măsuri vizând o creştere a nivelului transparenţei, Facebook a început, anul trecut, să ceară dezvăluirea celor care plătesc toată publicitatea politică în Statele Unite, Marea Britanie şi Brazilia.