Mihai Şora, după decizia ÎCCJ privind protestele: „La Girafă avem voie sau este şi dumneaei o persoană juridică?”

Orice adunare publică trebuie declarată prealabil dacă aceasta se desfăşoară pe drumuri publice, în pieţe sau în apropierea instituţiilor, fie ele publice sau private, a decis luni Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), admiţând un recurs în interesul legii. Asociaţia Evoluţie în Instituţie vrea să dea în judecată statul român la CEDO, după decizia ICCJ. Reprezentanţii asociaţiei spun că ICCJ a limitat, prin această decizie, dreptul cetăţenilor de a protesta spontan şi oferă posibilitatea Jandarmeriei de a practica abuzuri prin amenzi mari şi pint intervenţia în forţă, chiar dacă este un protest paşnic.

16 oct. 2018, 09:26
Mihai Şora, după decizia ÎCCJ privind protestele: „La Girafă avem voie sau este şi dumneaei o persoană juridică?”

Filosoful Mihai Șora a criticat, pe Facebook, decizia ÎCCJ privind obligativitatea de a anunța protestele de stradă. Amintim că ieri, mai multi protestatari #rezist au manifestat în fața ÎCCJ înainte ca instanța să anunțe că prevederile legii care reglementează manifestațiile publice trebuie să fie respectată.

„…obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfășoare în piețe ori pe căile publice […], situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice…”

La Girafă avem voie sau este și dumneaei o persoană juridică?”, a scris Mihai Şora pe Facebook.

Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a sesizat în luna iulie Instanţa Supremă, cerând să se pronunţe cu privire la existenţa unei practici neunitare în instanţe referitor la modul în care ar trebui implementate unele prevederi din legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Sintagma care a creat probleme este: „(adunările publice, n.r.) care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.

Majoritatea instanţelor arondate CAB spuneau că nu trebuie declarate adunările care se desfăşoară într-un loc public care se află în exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat.