Rusia şi Siria au prezentat OIAC persoane sănătoase pentru a dovedi că în Ghouta nu a fost niciun atac cu arme chimice

Rusia şi Siria au prezentat joi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) 15 persoane sănătoase, încercând să dovedească astfel că în Ghouta, lângă Damasc, nu a avut loc luna aceasta un atac cu arme chimice, relatează Reuters.

26 apr. 2018, 19:45
Rusia şi Siria au prezentat OIAC persoane sănătoase pentru a dovedi că în Ghouta nu a fost niciun atac cu arme chimice

Unul din sirienii aduşi la Haga, un băiat în vârstă de 11 ani, care semăna cu copilul dintr-o înregistrare video difuzată de televiziunile occidentale după un presupus atac chimic, a povestit că a fost dus la un spital. „Au început să toarne apă pe mine la spital. Nu ştiu de ce”, a spus el.

Peter Wilson, reprezentantul Regatului Unit la OIAC, a respins această „acrobaţie” şi a anunţat că a boicotat reuniunea cu uşile închise a organizaţiei, alături de colegii săi din Statele Unite şi Franţa. „OIAC nu este un teatru”, a afirmat el, adăugând că a fost „încă o încercare a Rusiei de a submina munca OIAC” şi în special a misiunii acestei organizaţii care anchetează folosirea armelor chimice în Siria.

Ambasadorul francez Philippe Lalliot a apreciat că a fost un spectacol „obscen”.

La Douma, în Ghouta, au murit pe 7 aprilie zeci de civili, iar SUA şi aliaţii săi afirmă că a avut loc un atac cu gaze toxice. Forţele armate americane, franceze şi britanice au ripostat prin lovituri aeriene asupra unor obiective legate de programul sirian de înarmare chimică.