12 tone de combustibil şi importante sume de bani, găsite la domiciliile şoferilor de la Cupru Min reţinuţi pentru furt

Treisprezece şoferi de la Cupru Min Abrud, suspectaţi de furt de motorină, au fost reţinuţi de poliţişti, care au găsit la domiciliile acestora aproape 12.000 de litri de combustibil, importante sume de bani, în lei şi euro, arme de vânătoare, precum şi obiecte cu conţinut pirotehnic.

RomaniaTV.net
27 sept. 2018, 08:17
12 tone de combustibil şi importante sume de bani, găsite la domiciliile şoferilor de la Cupru Min reţinuţi pentru furt

„Poliţiştii din Alba au reţinut 13 persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de furt de combustibil, în dauna unei societăţi comerciale din Abrud. Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile acestora şi la societatea comercială păgubită, poliţiştii au găsit mii de litri de combustibil, importante sume de bani, arme de vânătoare precum şi obiecte cu conţinut pirotehnic”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Potrivit sursei citate, se pare că, în perioada 2017 – 2018, cei 14 bănuiţi de furt, toţi angajaţi ai societăţii comerciale, în calitate de şoferi, ar fi sustras combustibil din rezervoarele camioanelor şi utilajelor pe care lucrau. Aceştia ar fi depozitat combustibilul sustras la propriile domicilii, iar ulterior l-ar fi folosit, în scop personal sau l-ar fi vândut către alte persoane.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate miercuri, poliţiştii au găsit „11.471 litri de motorină şi 590 litri de ulei de motor, despre care există suspiciunea că provin din furturi, 6.054 obiecte pirotehnice (petarde) deţinute în mod ilegal, 5 arme de vânătoare în legătură cu care există suspiciunea că au fost folosite la braconaj cinegetic, 94 de cartuşe pentru arme de vânătoare, dar şi importante sume de bani (154.204 lei şi 27.500 euro)”.

Toate cele 14 persoane vizate de anchetă au fost conduse la sediul IPJ Alba, pentru audieri, faţă de 13 dintre acestea fiind luată măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore.

În cursul zilei de joi, persoanele reţinute vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale, în sarcina lor fiind reţinute infracţiuni de furt calificat, tăinuire, braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului materiilor pirotehnice.

La acţiune, poliţiştii de investigaţii criminale au fost sprijiniţi de poliţişti din cadrul serviciilor Ordine Publică, Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, Investigare a Criminalităţii Economice, Acţiuni Speciale, Criminalistic, precum şi de poliţişti de la poliţiile orăşeneşti Abrud, Cîmpeni şi Baia de Arieş.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul companiei, ca urmare a percheziţiilor efectuate de poliţişti la 14 angajaţi şi la sediul firmei, „conducerea executivă a Cupru Min a observat, în ultimul an, fluctuaţii, respectiv creşteri ale consumului de combustibil”, peste cotele tehnico-economice prevăzute.

Chestiunea a fost dezbătută şi în Consiliul de Administraţie, inclusiv sub aspectul suspiciunii de furt de combustibil, comis de către unii dintre angajaţii companiei.

„Ca urmare, am decis luarea tuturor măsurilor legale, inclusiv în plan penal, în cazul în care bănuielile se dovedeau justificate. În prima fază, după o investigaţie internă, au fost concediate trei persoane şi informate organele de cercetare penală, în legătură cu acţiunile respectivilor angajaţi”, se menţionează în comunicat.

Ulterior, precizează sursa citată, s-a constatat că, după o perioadă scurtă de revenire la cote normale, consumul de combustibil al camioanelor şi utilajelor a crescut semnificativ, din nou.

„În această situaţie, organele de drept au preluat şi continuat cercetările, cu mijloace specifice, pentru stoparea fenomenului. Compania va evalua exact prejudiciul şi se va constitui, dacă este cazul, ca parte civilă pentru recuperarea acestuia”, au mai transmis reprezentanţii Cupru Min.

Cupru Min Abrud, o societate care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, deţine autobasculante de mare capacitate, fiecare în valoare de un milion de euro.