13 şoferi români riscă pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare, în Franţa

Pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare au fost cerute vineri în faţa unui tribunal din vestul Franţei împotriva a 13 şoferi români de camion şi a patronului acestora, pentru furtul a 700 de roţi de maşini de mare tonaj, informează presa franceză.

16 feb. 2018, 14:45
13 şoferi români riscă pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare, în Franţa

Toţi aceşti şoferi de camion profesionişti lucrau la data comiterii faptelor pentru societatea română Evitrans.

Ei furau roţi în timpul perioadei lor de odihnă, le transportau apoi în România împreună cu încărcătura lor, pentru a le revinde la preţuri cuprinse între 200 şi 350 de euro bucata, echivalentul salariului lor lunar.

Aceasta le permitea uneori „să-şi mărească de cinci ori veniturile prin numărul de roţi furate”, a subliniat procurorul Arnaud Marie în faţa tribunalului corecţional din Rennes.

Anchetatorii au numărat 80 de furturi de acest tip comise în perioada noiembrie 2013-noiembrie 2016, însumând un prejudiciu evaluat la 676.000 de euro.

Cei reţinuţi au identificaţi cu ajutorul telefoanelor lor mobile, care au arătat ca s-au aflat în locurile unde au fost comise furturile, de obicei spaţii de parcare a camioanelor în zone industriale.

Procurorul a cerut între trei şi patru ani de închisoare pentru aceşti şoferi, cu pedeapsa cea mai aspră – 6 ani – pentru patronul lor, Silviu Pietroşanu, 42 de ani. Acesta din urmă a încurajat furturile „prin tăcerea sa”, absenţa sancţiunilor disciplinare şi „furnizarea de mijloace necesare” realizării lor, a subliniat procurorul.

„Ştiam ce făceau majoritatea şoferilor mei. Îi lăsam să facă, pentru a-i păstra”, a explicat joi Pietroşanu, deja condamnat în 2012 în Belgia pentru fapte similare. „Nu neg furturile, însă fiecare îşi asumă partea sa de responsabilitate”, a adăugat patronul.

Angajaţii săi, născuţi la Pucioasa, la circa 100 de kilometri nord de Bucureşti, au afirmat că nu s-ar fi putut descurca financiar fără aceste furturi.

De asemenea, şoferii furau carburant din rezervoarele altor camioane, cu ajutorul pompelor.

Mai mulţi dintre cei plasaţi în arest preventiv sunt cunoscuţi pentru fapte similare comise în Germania, Belgia şi Austria. Verdictul este aşteptat spre sfârşitul zilei de vineri.