15 milioane de români vor primi cardul de sănătate prin poştă

Cardul va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa de Asigurări şi adeverinţa de salariat, necesare în prezent pentru decontarea serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate.

12 apr. 2014, 17:04
15 milioane de români vor primi cardul de sănătate prin poştă

Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi înscrise datele de identificare ale pacientului: nume, prenume, data naşterii şi CNP-ul.Ele vor conţine şi un număr de asigurat, un număr de card şi un cod cip pe care vor mai fi scrise datele medicului de familie.

De asemenea, pe acest cip mai pot fi scrise grupa sangvină şi RH-ul posesorului cardului, consimţământul pentru donarea de organe şi diagnostice care au risc viral sau vizează bolile cronice. Ele pot fi inscripţionate de medicul de familie.

Pacienţii pot refuza acest lucru, însă ar trebui să ştie că sunt extrem de importante în urgenţele medicale.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a modificat printr-un Ordin de preşedinte publicat în Monitorul Oficial lista informaţiilor care vor fi scrise pe cipul cardului naţional de sănătate, scrie economica.net. Mai precis, pe lângă informaţiile anunţate în 2012 despre datele care vor fi scrise de medicul de familie pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate ale pacienţilor, CNAS a decis introducerea unui certificat digital emis de MAI pe fiecare card.

Lista completă a informaţiilor care vor fi inscripţionate pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate pe care asiguraţii care au peste 18 ani le vor primi prin poştă anul viitor a fost publicată în Ordinul de preşedinte al CNAS prin care modifică anexa 2 la Ordinul de preşedinte al Casei, din 29 octombrie 2012.

Vezi ce informaţii va conţine cardul de sănătate aici.