22 de morţi şi 59 de răniţi în urma unei explozii pe Manchester Arena, după un concert. ISIS a revendicat atentatul VIDEO

O explozie care a avut loc la Manchester Arena, după un concert al Arianei Grande, a provocat moartea a 22 persoane şi rănirea 59, anunţă BBC. Poliţia suspectează un atac terorist sinucigaş, potrivit The Telegraph.

RomaniaTV.net
23 mai 2017, 01:10

UPDATE 19:38: Poliţia britanică l-a identificat pe teroristul sinucigaş ca fiind Salman Abedi. El a fost cel care şi-a detonat centura cu explozibili în mulţimea de la Manchester Arena. 

Atentat terorist în Manchester: Poliţia britanică confirmă că Salman Abedi, de 23 de ani, este atacatorul sinucigaş

UPDATE 17.45: Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat marţi după-amiază că autorităţile şi serviciile de securitate britanice încearcă să determine dacă şi alte persoane sunt implicate în organizarea atentatului sinucigaş de la Manchester, transmite Reuters.

”Am discutat despre ancheta în desfăşurare cu poliţia, iar ei lucrează împreună cu serviciile de securitate pentru a identifica dacă a existat un grup mai larg de persoane implicate în acest incident”, a declarat premierul May.

De asemenea, premierul britanic a precizat că autorităţile vor evalua măsurile de securitate, pentru a asigura siguranţa publică înainte de evenimentele programete să aibă loc în această vară în Marea Britanie.

UPDATE 17.05: Papa Francisc a condamnat marţi după-amiază „atacul barbar” care a zguduit în timpul nopţii Manchester Arena, declarându-se într-o telegramă profund întristat de pierderea de vieţi omeneşti în Marea Britanie, transmite BBC.

„Papa Francisc a fost profund întristat să afle de răniţii şi pierderea de vieţi omeneşto cauzată de atacul barbar de la Manchester”, se arată într-o telegramă transmisă de către Vatican.

De asemenea, suveranul pontif s-a declarat solidar cu persoanele afectate de atentatul sinucigaş de la Manchester Arena.

„Oferă rugăciunile sale pentru cei răniţi şi pentru cei care şi-au pierdut viaţa, ţinând seama în special de copii şi tinerii care şi-au pierdut viaţa, precum şi de familiile în doliu”, se mai arată în mesajul transmis de Vatican.

UPDATE 16.20: Jihadiştii Statului Islamic au revendicat marţi după-amiază atentatul terorist, care a zguduit noaptea trecută Manchester. De asemenea, reprezentanţii grupării teroriste au precizat că nu este vorba de un atentat sinucigaş, ci de explozia unui dispozitiv plantat în incinta Manchester Arena, transmite Reuters.

UPDATE 16.05. Premierul Theresa May a condus reuniune de urgență a comitetului de securitate și a anunțat că nivelul de alertă teroristă este „sever”. Potrivit BBC, politia britanică a arestat un bărbat de 23 de ani în cadrul anchetei.

UPDATE 13.30: Autorităţile britanice au anunţat arestarea unui tânăr în vârstă de 23 de ani în legătură cu atacul sinucigaş, care a zguduit noaptea trecută oraşul Manchester. Un număr de 22 de persoane, inclusiv minori, şi-au pierdut viaţa după ce o bombă a explodat la Manchester Arena, în timp ce mulţimile plecau de la un concert al cântăreţei Ariana Grande, transmite Reuters.

UPDATE 9.10 Bilanţul victimelor se ridică la 22 de morţi şi 59 de răniţi.

UPDATE 9.00 Preşedintele Klaus Iohannis a postat, marţi dimineaţa, pe Twitter, un mesaj în limba engleză după atacul din Manchester, afirmând câ este „revoltat şi întristat” de veştile „groaznice”, şi îşi exprimă solidaritatea cu Marea Britanie.

UPDATE 8.10 Premierul Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de urgenţă al Guvernului COBRA. Reuniunea este convocată pentru marţi, la ora locală 9.00 (11.00, ora României), potrivit postului Sky News, citat de Reuters şi The Associated Press.

UPDATE 8.07 Imagini din momentul exploziei au apărut deja pe Internet. O femeie care a asistat la concertul de pe Manchester Arena filma în timp ce oamenii părăseau stadionul, iar pe înregistrare se aude o bubuitură şi se poate vedea cum oamenii încep să ţipe şi să fugă panicaţi.


UPDATE 6.04: MAE anunţă că, până la această oră, nu există niciun indiciu că ar exista români implicaţi în incidentul de la Manchester.

UPDATE 5.15. Poliţia din Manchester a anunţat marţi dimineaţă că tratează explozia de la Manchester Arena ca pe un incident terorist până când va avea alte informaţii.

„În prezent, tratăm incidentul ca pe unul terorist până când vom avea alte date”, a anunţat un reprezentant al Poliţiei, care a precizat că poliţiştii colaborează cu instituţiile din domeniul combaterii terorismului şi cu cele din inteligence.

UPDATE ORA 5.04 Cabinetul britanic se reunește de urgență după explozia de la Manchester, conservatorii renunță la campania electorala (presa)

UPDATE. 4.30: Locuitori şi hoteluri din Manchester oferă cazare celor care s-au aflat la concertul de la Manchester Arena. De asemenea, taxiurile oferă curse gratuite pentru cei care doresc să ajungă acasă. Holiday Inn a anunţat pe Twitter că poate prelua copii sau persoane care au fost separate în urma incidentului, oferind şi un număr de telefon la care astfel de situaţii pot fi semnalate.

UPDATE ORA 3.59 Potrivit indiciilor inițiale, ar putea fi vorba de un atentat sinucigaș, au declarat agenției Reuters doi oficiali americani, sub rezerva anonimatului.

Poliția a făcut cunoscut că în zonă mai există un obiect suspect și că va efectua o explozie controlată la câteva zeci de metri de locul deflagrației ucigașe.

Atacul ar fi avut loc la una din ieşiri, în timp ce lumea pleca de la concert.

„A fost o explozie puternică, am simţiut suflul direct în piept. A fost haos, toată lumea ţipa şi încerca să scape”, a declarat un spectator pentru Reuters.

Premierul Theresa May a exprimat condoleanţe pentru victimele exploziei şi rudele lor.

Cauza exploziei nu este cunoscută, dar incidentul este considerat unul terorist. Conform poliţiei, explozia a avut loc la ora 10:45 (ora locală).

„Putem confirma că a avut loc un incident în timp ce oamenij plecau de la concertul Arianei Grande”, anunţă pe Twitter reprezentanţii Manchester Arena.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că este există suspiciunea unui atac terorist sinucigaş.

De asemenea, pe reţelele de socializare sunt numeroase apeluri însoţite de fotografii ale celor care îşi caută rudele sau cunoscuţii.

viewscnt