20.000 de greci au ieşit în stradă pentru susţinerea REFERENDUMULUI

Cel puțin 20.000 de persoane au manifestat marți seara la Atena în favoarea unui răspuns "Da" în cadrul referendumului ce va fi organizat duminică de guvernul condus de Alexis Tsipras și pentru susținerea măsurilor bugetare și a reformelor cerute Greciei de către creditori, relatează AFP.

30 iun. 2015, 18:48
20.000 de greci au ieşit în stradă pentru susţinerea REFERENDUMULUI

Manifestanții, în majoritate ostili guvernului stângii radicale al partidului Syriza, s-au reunit în Piața Parlamentului la apelul unei inițative numite „Noi rămânem în Europa”, exprimând de asemenea teama față de o ieșire a Greciei din zona euro în caz de eșec al guvernului în ceea ce privește un acord cu creditorii UE și FMI.

Luni, peste 13.000 de susținători ai Syriza au manifestat în același loc pentru a susține un răspuns „Nu” în cadrul referendumului.

După luni de zile de negocieri fără rezultat, creditorii — UE și FMI — i-au prezentat în această săptămână Atenei o propunere cuprinzând o prelungire cu cinci luni a programului de ajutor, cu un pachet financiar de 15,5 miliarde de euro de împrumuturi (12 miliarde de euro de la europeni și 3,5 miliarde de la FMI), în schimbul unor reforme și măsuri de economii bugetare.

CITEŞTE ŞI Tensiune în Grecia: Premierul a convocat un referendum

Guvernul grec a considerat suma ca ”inadaptată”, suficientă doar pentru a-și acoperi rambursările în următoarele luni către creditori, și condițiile neadecvate pentru a permite o relansare a economiei țării.

Alexis Tsipras a convocat un referendum, pe 5 iulie, privind textul care ar putea rezulta după discuțiile de sâmbătă dintre Atena și creditorii internaționali.

Potrivit textului propunerii pentru referendum, grecii vor trebui să spună ‘DA’ sau ‘NU’ măsurilor propuse vineri guvernului Tsipras de către creditorii Atenei, UE și FMI, în cadrul ultimului ciclu de negocieri dintre cele două părți, care durează de la sfârșitul lunii februarie.

VEZI ŞI ISTERIE în Grecia, după anunţul privind organizarea unui Referendum privind acordul cu Eurogrupul