20 de simptome de cancer pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore

Controalele de rutina nu sunt foarte eficiente atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului. Invata sa asculti semnalele pe care ti le indica corpul.

10 oct. 2015, 08:14
20 de simptome de cancer pe care nicio femeie nu trebuie să le ignore

Observa cu atentie fiecare modificare survenita, deoarece fiecare semn in parte poate indica anumite nereguli. Iata care sunt cele 20 de semne importante pe care femeile le trec adeseori cu vederea:
1. Respiratie suieratoare si dificultati de respiratie

 
Pacientele diagnosticate cu cancer pulmonar spun ca primul simptom resimtit a fost insuficienta respiratorie.
 
2. Tuse cronice si dureri in piept
 
Leucemia, tumorile pulmonare si alte tipuri de cancer pot cauza uneori simptome care se aseamana cu tusea severa sau bronsita. Pacientele cu cancer pulmonar sustin, de regula, ca durerile in piept s-au extins uneori pana la umar sau pe brate in jos.
 
3. Febra si infectii frecvente
 
Acestea pot indica leucemie, o forma de cancer care ataca celulele sanguine si se dezvolta in maduva osoasa. Maduva produce celule albe atipice si afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.
 
4. Dificultati la inghitire
 
Acestea pot fi un simptom de cancer esofagian sau al gatului. In unele cazuri, dificultatile la inghitire sunt considerate un simptom precoce al cancerului pulmonar.
 
5. Noduli limfatici umflati in zona gatului, a axilelor sau a vintrei
 
Pot fi semne ale unor modificari in sistemul limfatic, care se pot datora unei activitati canceroase in organism.
 
6. Urme de vanatai pe corp si vindecarea lenta a ranilor
 
Indica nereguli ale trombocitelor si celulelor rosii din sange. In unele cazuri, acest lucru poate indica leucemie. Dupa o vreme, numarul de celule leucemice ajunge sa il depaseasca cu mult pe cel al celulelor rosii si al trombocitelor, iar sangele nu isi mai poate indeplini functia sa de transport al oxigenului si de a asigura o coagulare corespunzatoare.
 
7. Slabiciune si oboseala
 
Oboseala si slabiciunea generalizata pot fi semne ale mai multor tipuri de cancer. Fii vigilenta si asupra existentei altor simptome neobisnuite pe langa acestea. Mergi la medic daca te simti epuizata fara motive intemeiate, iar simptomele de oboseala nu cedeaza nici dupa repaus prelungit la pat.
 
8. Balonare sau depuneri de grasimi in jurul taliei
 
Balonarea abdominala nejustificata poate fi uneori un semn de cancer ovarian. Aceasta se instaleaza brusc si persista pe perioade indelungate de timp.
 
9. Senzatie de satietate si lipsa poftei de mancare
 
In unele cazuri, femeile diagnosticate cu cancer ovarian isi pierd pofta de mancare si pur si simplu nu pot manca, chiar si mai multe zile la rand.
 
10. Dureri pelvine si abdominale
 
Durerea si crampele abdominale, in combinatie cu balonare, pot indica existenta unui cancer ovarian. Leucemia provoaca, de asemenea, dureri abdominale, care se instaleaza ca urmare a maririi splinei.
 
11. Sangerari rectale sau scaune cu sange
 
Acesta este un simptom tipic pentru cancerul colorectal. Mergi la medic daca observi urme de sange in scaun si programeaza-te pentru o colonoscopie cat mai curand posibil.
 
12. Slabire nejustificata
 
Pierderea brusca si inexplicabila in greutate este un simptom precoce al cancerului la colon si al altor cancere digestive similare. Acest simptom poate indica inclusiv un cancer metastazat la ficat, care reduce pofta de mancare si afecteaza capacitatea organismului de a elimina reziduurile.
 
13. Dureri si dereglari ale stomacului
 
Crampele la stomac si tulburarile de tranzit intestinal frecvente sunt simptome comune ale cancerului colorectal.
 
14. Umflarea, inrosirea si sensibilizarea unuia dintre sani
 
Acestea pot fi un semn de cancer de san inflamator. Consulta sfatul unui medic cu privire la orice modificari neobisnuite sau bruste ale sanilor.
 
15. Modificari ale mameloanelor
 
Inainte de a fi diagnosticate cu cancer de san, cele mai multe femei au raportat printre simptomele resimtite modificari ale formei mameloanelor, in special aplatizare, rasucire sau aspect concav.
 
16. Ciclu menstrual abundent si dureros, sau sangerari in afara ciclului menstrual
 
Acesta este un semn precoce de cancer endometrial sau uterin. Programeaza-te pentru o ecografie transvaginala daca ciclul menstrual este mai abundent decat de obicei.
 
17. Edeme faciale
 
Pacientele diagnosticate cu cancer pulmonar sufera adeseori simptome de umflare si inrosire a fetei. Celulele tumorale pulmonare mici obstructioneaza vasele sanguine din piept, iar sangele nu poate circula liber dinspre cap inapoi catre trunchi.
 
18. Rani sau umflaturi ale pielii care nu se vindeca, sunt acoperite de cruste si sangereaza usor
 
Documenteaza-te asupra diferitelor tipuri de cancer de piele sau melanoame, a carcinomului cu celule bazale si a carcinomului cu celule scuamoase. Verifica daca pe piele apar excrescente si pete.
 
19. Modificari ale unghiilor
 
Modificarile trofice bruste ale unghiilor pot indica mai multe tipuri de cancer. Dungile sau punctele maronii sau negre de sub unghii pot fi semne ale unui cancer de piele. Supradimensionarea extremitatilor degetelor si curbarea unghiilor pot indica prezenta unui cancer pulmonar. Unghiile cu aspect laptos pot semnala existenta unui cancer la ficat.
 
20. Dureri de spate si in zona lombara dreapta
 
Acestea sunt semne precoce ale cancerului hepatic. Durerile de spate sunt si un simptom obisnuit al cancerului de san, intrucat tumorile exercita presiune asupra pieptului. Durerea apare uneori atunci cand cancerul ajunge la nivelul coloanei vertebrale sau al arcului costal.

Sursa: secretele.com