225.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva în şase zile de pelerinaj

Aproximativ 225.000 de pelerini s-au închinat, până duminică după-amiază, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi şi alte 25.000 de persoane aşteptau încă la coadă. Peste 500 de credincioşi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

15 oct. 2017, 12:58
225.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva în şase zile de pelerinaj

Organizatorii susţin că este un număr record de pelerini la Iaşi la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, după ce în anii anteriori afluxul de credincioşi a fost mult mai redus.

Până duminică după-amiază au trecut pe la raclă aproximativ 225.000 de oameni, în timp ce alţi 25.000 de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul catedralei,informează News.ro.

Timpul de aşteptare este de 12 ore, după ce în cursul zilei de sâmbătă unii pelerini au stat şi 17 ore la coadă pentru a ajunge la racla cu sfintele moaşte.

În cele şase zile de pelerinaj 520 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 58 au fost transportate la spital cu diverse afecţiuni.

Au fost date peste 60 de amenzi, în valoare totală de 5.000 de lei, în principal pentru cerşetorie.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne expuse în curtea Catedralei cel mai probabil până luni, apoi vor fi reintroduse în incinta lăcaşului de cult.

Mai multe străzi din centrul Iaşiului continuă să fie închise, iar circulaţia în zona centrală a oraşului este îngreunată.

Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă dimineaţă, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase
Parascheva.

Slujba a fost oficiată de IPS Teofan şi de preotul sirian IPS Nicholas, Mitropolit de Hama, care a spus în faţa celor câteva mii de credincioşi, că este o binecuvântare să se afle la sărbătoarea de la Iaşi.

Sfânta Liturghie s-a desfăşurat în aer liber în faţa Catedralei Mitropolitane, pe o scenă instalată pe pietonala Ştefan cel Mare, unde au urcat zeci de preoţi.