24 de morţi într-o alunecare de teren în Kârgâzstan

O alunecare de teren a provocat sâmbătă dimineața moartea a 24 de persoane, printre care nouă copii, într-un sat din Kârgâzstan, a anunțat Ministerul Situațiilor de Urgență din acest stat, relatează AFP.

29 apr. 2017, 12:30
24 de morţi într-o alunecare de teren în Kârgâzstan

„24 de cetățeni din Kârgâzstan în total, printre care nouă copii, au murit în alunecarea de teren din sudul țării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Elmira Șeripova.

Potrivit sursei citate, un efectiv de 266 de salvatori, printre care medici și militari, se află la fața locului.

Alunecarea de teren a lovit satul Ayu, din regiunea Oș (sud), în jurul orei locale 06.40 (00.40 GMT), acoperind șase case cu locatarii în interior, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ministrul situațiilor de urgență Kubatbek Boronov s-a deplasat la fața locului din ordinul președintelui Almazbek Atambaev, potrivit unui comunicat postat pe site-ul de internet al președinției.

Ministrul Boronov va organiza evacuarea celor 40 de familii care trăiesc în zona afectată de catastrofă și le va instala în corturi, din cauza riscurilor unor noi alunecări de teren.

Un responsabil din district, Alișer Bakișev, a declarat pentru media locale că locuitorii satului au primit în luna martie un ordin de evacuare din partea Ministerului pentru Situații de Urgență din cauza riscurilor de alunecări de teren și că 34 de familii și-au părăsit în total casele, dar unele dintre ele au revenit între timp.

Avalanșele și alunecările de teren sunt frecvente în Kârgâstan, al cărui teritoriu este în proporție de 95% muntos. În aprilie 2004, o alunecare de teren a provocat moartea a 33 de persoane în regiunea Oș, după ce o altă alunecare în toamna anului precedent s-a soldat cu moartea a circa 40 de persoane, tot în sudul țării.