24 IANUARIE: Un proiect de lege ar putea oferi o nouă ZI LIBERĂ în data Unirii Mici

24 IANUARIE reprezintă o zi importantă pentru istoria României, în această dată în urmă cu 155 de ani Alexandru Ioan Cuza reuşind să unească Moldova cu Ţara Românească. Această zi a fost propusă de mai mulţi parlamentari pentru a fi stabilită ca fiind zi liberă de la stat.

24 ian. 2014, 07:34
24 IANUARIE: Un proiect de lege ar putea oferi o nouă ZI LIBERĂ în data Unirii Mici

24 ianuarie, ZI LIBERA: Mai mulţi parlamentari au iniţiat un proiect de lege ce prevede introducerea în Codul Muncii ca zi liberă data de 24 ianuarie.

Totuşi, acest proiect se află în dezbatere abia după 1 februarie 2014, când începe sesiunea parlamentară, iar bugetarii pot avea liber în această zi doar din 2015, daca iniţiativa este adoptată de către Parlament.

Citeşte şi 24 IANUARIE, Mica Unire: Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a unit Principatele Române

Cei care au iniţiat proiectul legislativ ca ziua de 24 ianuarie sa fie declarată zi liberă spun că propunerea este susţinută chiar de preşedintele Traian Băsescu.

Iniţiatorii proiectului spun că nu este normal ca ziua de 24 de ianuarie, care reprezintă Unirea Principatelor Romane din 1859, să fie marcată doar de discursuri şi sa nu fie considerată o adevărată sărbătoare.

ZILE LIBERE 2014. In acest an, in Romania, angajatii beneficiaza de 12 zile libere legale, insa trei dintre acestea se suprapun cu zilele de weekend, motiv pentru care salariatii se vor bucura efectiv doar de 9 zile de vacanta.

24 IANUARIE. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei în 5 ianuarie 1859 şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Totuşi, Mica Unire nu s-a realizat efectiv din 24 ianuarie 1859, aceasta fiind doar un pas a acesteia, procesul fiind început în 1848, odată cu realizarea unirii vamale între Moldova şi Ţara Românească.

Votul popular favorabil unirii în ambele ţări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857, a dus la Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegerea între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.

24 IANUARIE, uniunea personală a Moldovei cu Ţara Românească

La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.