25 de ani de la prezidenţialele din 1990. Iliescu: Protestele de la Universitate nu au ajutat atunci opoziţia

În urmă cu 25 de ani, Ion Iliescu câştiga primele alegeri prezidenţiale după Revoluţia din 1989. În 17 mai 1990, 86% dintre români s-au prezentat la vot iar Ion Iliescu a obţinut 85% dintre sufragii, urmat de Radu Câmpeanu, cu 11%, şi Ion Raţiu (4%). Invitat la TVR1, Ion Iliescu a declarat că evenimentele din Piaţa Universităţii din 1990 nu au ajutat opoziţia.

18 mai 2015, 10:15

Fostul presedinte Iliescu, invitat duminica seara la TVR 1, a declarat că este de părere că protestele din Piaţa Universităţii nu au ajutat deloc opoziţia.

Citeşte şi: „Ion Iliescu a dat ordine la Mineriadă”. Dan Voinea susţine că un general a ţinut o condică-jurnal

Aceeaşi opinie o are si preşedintele de atunci al Televiziunii Române, Răzvan Theodorescu.

Într-o oarecare măsură, domnul Ion Iliescu și FSN-ul au câștigat ajutați de Piața Universității (…) Lumea rurală, lumea micilor orașe nu înțelegea ce se întâmplă. Orișicât s-ar fi explicat, era un loc de vacarm”, a precizat Răzvan Theodorescu.

Erau 30 de partide la începutul lui februarie 1990, iar campania din acel an a adus şi primele incidente electorale din România postcomunistă, incidente despre care s-a vorbit apoi multă vreme, inclusiv la nivel internaţional.

Incidentele din campanie au fost urmate în violenţele din 13 -15 iunie 1990 din Piaţa Universităţii.

Citeşte şi: ION ILIESCU, despre redeschidea Dosarului Mineriadei: Este treaba justiţiei să analizeze

Ion Iliescu nu se consideră vinovat cu nimic. Întrebat de un utilizator de pe Facebook dacă are ceva să își reproșeze după Mineriade, Ion Iliescu a răspuns:
 
„Mi se atribuie mie orientarea Mineriadelor, ceea ce a fost un fals și este în continuare un fals. Eu chiar m-am străduit să evităm așa ceva (…) și, într-un fel, Piața Universității a contribuit la întreținerea unui asemenea climat. Și atunci s-a născut reacția față de acest nucleu de agitație foarte agresivă (…) Până la venirea minerilor, s-a ocupat un nod de circulație, asta era o încălcare a legii (…) ceea ce a provocat reacții de nemulțumire, de neînțelegere din partea cetățenilor”, a declarat Ion Iliescu.