25 feluri în care să vorbeşti ca să te asculte copilul

O parte importantă a educării unui copil mic este să ştii cum să îi vorbeşti. Avem impresia că este simplu: îi spunem ce avem de spus, îi cerem ce avem de impus, folosim un ton ferm şi gata, el trebuie să înţeleagă şi să execute, altfel ne supărăm pe el, îl pedepsim sau o luam de la capăt cu şi mai multe cuvinte, eventual dublate şi de ameninţări.

24 mai 2016, 20:01
25 feluri în care să vorbeşti ca să te asculte copilul

Ei bine, nu este asa. Copiii mici, care acum descopera lumea si ce inseamna a face ce ii cer parintii, au un cu totul alt mod de a percepe vorbele adresate lor si de a reactiona la ele. Pur si simplu trebuie sa inveti acest fel de a dialoga cu copilul daca vrei sa te auda cu adevarat, sa proceseze ce a auzit si sa mai si execute.

In plus, felul in care tu vorbesti cu copilul tau il invata si pe el cum sa vorbeasca altor oameni.

Daca stii cum sa ii vorbesti ca sa ii captezi atentia si sa il determini sa coopereze cu tine, ai parcurs cu succes o etapa importanta in relatia voastra.

Iata mai jos cateva metode simple, dar eficiente, care sa te ajute sa creezi o cale de comunicare mai buna cu copilul mic, dupa care sa ii poti transmite in mod pozitiv ce mesaje educative doresti:

Vrei sa fii un parinte perfect? Comanda si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau
1. Conecteaza-te la copil inainte sa ii dai indicatii

Inainte sa ii dai directii si indicatii despre ce sa faca si ce sa nu faca, asigura-te ca esti cu ochii la nivelul ochilor copilului tau si uita-te in ochii lui. Invata-l cum sa se concentreze la ce ii spune celalalt: „Alina, am nevoie sa iti vad ochii”, „David, te rog sa asculti ce iti spun”. Ofera si tu acelasi limbaj corporal cand iti asculti copilul vorbind. Ai grija sa nu fixezi asa de tare copilul cu privirea incat el sa perceapa ca il controlezi si domini in loc ca te conectezi la el.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.