Trei din 100.000 de oameni au nevoie, anual, de transplant medular cu celule stem

Aproximativ 3 din 100.000 de oameni au nevoie, anual de transplant medular cu celule stem hematopoietice. Este vorba despre pacienți diagnosticați cu boli hematologice și oncologice grave, așa cum este leucemia, de exemplu, și pentru care transplantul de măduvă poate însemna o mare șansă de vindecare.

07 mart. 2017, 14:57
Trei din 100.000 de oameni au nevoie, anual, de transplant medular cu celule stem

În România, în 2015, erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, potrivit Agenției Naționale de Transplant, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

Numărul acestor proceduri este în creștere, în ultimii ani, țara noastră aflându-se în topul statelor cu cele mai mari salturi în privința transplanturilor medulare realizate, însă per total, activitatea de transplant rămâne redusă comparativ cu țări precum Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia.

Astfel, pentru sprijinirea transplantului medular în România a fost înființată Societatea Română de Transplant Medular. Dezvoltarea activității de transplant medular în bolile hematologice și nehematologice, în sistemul de sănătate românesc, este unul dintre obiectivele prioritare stabilite la fondarea organizației. În acest sens, Societatea urmărește realizarea și coordonarea cercetării științifice în această ramură medicală, la nivel național, formarea profesională continuă, precum și asigurarea activității de supervizare pentru tehnicile de transplant medular și de celule stem.

„În cadrul Societăţii Române de Transplant Medular ne propunem să venim în sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant, prin susținerea dezvoltării acestor proceduri în România, asigurând, prin membrii Societății, expertiza necesară extinderii activității de transplant medular. Ne dorim să cream un cadru de cercetare științifică în domeniu, precum și de formare profesională continuă, care să le faciliteze profesioniștilor implicați în realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informații, pentru îmbunătățirea permanentă a practicii clinice. De aceea, Societatea vizează stabilirea de parteneriate cu organizațiile și instituțiile naționale și internaţionale active în această zonă medicală, pentru a aduce la cunoştinţa medicilor români progresele din domeniu. Ne bazăm pe o colaborare fructuoasă cu autorităţile din sistemul de sănătate în demararea unor strategii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular”, a declarat Conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Societatea Română de Transplant Medular are în vedere:

  • Elaborarea de programe curriculare privind formarea şi dezvoltarea profesională continuă în domeniu;
  • Crearea la nivel naţional, a unor micro-centre de resurse, informare, cercetare şi instruire pentru personalul implicat în domeniu;
  • Colaborarea cu instituţii guvernamentale şi neguvernamentale româneşti şi organizaţii internaţionale;
  • Derularea de proiecte de informare pentru creșterea gradului de conștientizare, în rândul publicului larg, a problematicii transplantului medular în contextul național.

În România, activitatea de transplant medular este concentrată momentan în patru centre: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Colțea.