36 de ani de când Nadia a adus perfecţiunea în gimnastică

Pe 18 iulie 1976, la JO de la Montreal, Nadia Comăneci obţinea în concursul de la paralele prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Practic, această dată este ca o a doua aniversare pentru Zeiţa de la Montreal.

RomaniaTV.net
18 iul. 2012, 09:09
36 de ani de când Nadia a adus perfecţiunea în gimnastică

Jocurile Olimpice de la Londra vor începe pe 27 iulie, însă data de 18 iulie rămâne scrisă cu majuscule în istoria olimpismului. În urmă cu 36 de ani, la Montreal, Nadia Comăneci obţinea prima notă de 10 din istoria gimnasticii, evoluţia sa din concursul de la paralele lăsându-i muţi de uimire până şi pe arbitri.

Ea a rememorat pentru ziarul Libertatea clipele magice de atunci: „Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să primesc nota maximă, 10. Eram, într-adevăr, foarte bine pregătită. Stăpână pe mine. Nota 10 putea veni la orice aparat. Dar am primit-o la paralele, pentru că la acest aparat mi-am demonstrat eu măiestria.

În fiecare an, pe data de 18 iulie, îmi amintesc de acel concurs. Nu am cum să-l uit vreodată. Acea dată de 18 iulie 1976 a devenit una istorică. La vremea respectivă, copil fiind, nu realizam cât de mult va însemna acea notă maximă. După aceea, performanţa mea a făcut înconjurul lumii„.

Zeiţa de la Montreal a ajuns la vârsta de 50 de ani şi va fi prezentă la Londra în calitate de comentatoare a posturilor tv din Mexic, România şi Japonia.