400 de marşuri de protest simultane în lume, împotriva gigantului Monsanto

Peste 400 de marşuri de protest simultane au fost organizate la sfîrşitul săptămânii în toată lumea, după anunţul unei eventuale preluări a gigantului mondial al biotehnologiei, Monsanto, de către compania farmaceutică germană, Bayer.

22 mai 2016, 15:20
400 de marşuri de protest simultane în lume, împotriva gigantului Monsanto

Pe banner-ele protestatrilor din Paris scria „Toată lumea urăşte Monsanto!”, iar protestatarii mărsăluiau prin oraş în ritmul tobelor. Mulţimea desfăşurase postere prin care erau condamnate vânzările de erbicide RoundUp, care sunt susceptibile că ar fi provocat cancer pulmonar oamenilor şi că ar fi modificat genetic recoltele. Culturile modificate genetic sunt interzise în Franţa.

Responsabili de mediu şi politicieni binecunoscuţi s-au alăturat protestelor de la Paris şiau condus coloanele de protestatri. Sute de mii de oameni au participat la proteste şi 400 de marşuri au fost organizate în mai multe ţări  pe acest subiect.

Glifosfatul, care este substanţa activă a chimicalelor RoundUp şi a altor erbicide ar putea să fie interzisă în toată Uniunea Europeană, după ce un comitet al Uniunii Europene nu a mai putut oferi licenţă de vânzare pentru acest produs.

Un raport al ONU publicat în luna mai arată că acest produs nu este ingerat în cantităţi suficiente pentru a provoca cancer, dar un raport tot al ONU din anul anterior al Agenţiei ONU pentru cancer recomanda clasificarea acestuia în rândul substanţelor cancerigene, informează rt.com.

„Monsanto mă ucide pe mine şi te ucide şi pe tine!” sau „Nu sunt un experiment pentru tine!” sunt aloganuri ale protestatarilor care au participat la marşurile de protest. Peste 90% din porumbul cultivat în SUA, precum şi soia şi bumbacul sunt modificate genetic.

Proteste au avut loc şi în SUA. În centrul Manhattanului, oamenii au organizat un protest şi au mers pe străzi scandând :”Nu mai vrem Monsanto!” şi „Monsanto trebuie să plece!”, precum şi sloganuri ca „Interziceţi glifosfatul”, făcând aluzie la erbicidul incriminat.

„Cred că este corupţie mare şi ei au prea multă putere asupra guvernului”, a spus unul dintre participanţii la proteste. „M-am săturat să fiu minţit despre ceea ce ajunge în farfuria mea. Ne îmbolnăvim, facem cancer, sunt şi copii care suferă din această cauză, aşa că a venit vremea să punem capăt tuturor acestora”, a spus o altă persoană.

Marşuri de protest au fost organizate şi în Tokyo, în Germania şi în Canada. Grupul Monsanto a încercat să îi liniştească pe protestatari, printr-o declaraţie dată publicităţii.