5 efecte mai puţin ştiute ale suplimentării vitaminei D

Alimentele și suplimentele care-ți aduc un plus de vitamina D nu numai că îți protejează oasele și reglează sistemul imunitar, dar te ajută și să slăbești.

RomaniaTV.net
04 nov. 2016, 10:32
5 efecte mai puţin ştiute ale suplimentării vitaminei D

Transpirația excesivă, mai ales în zona capului, balonarea, îngrășarea în timp scurt, iritabilitatea sunt câteva dintre semnele prin care corpul te avertizează că are rezerve tot mai mici de vitamina D. Este ceva obișnuit în sezonul rece, pentru că, în lipsa soareloui, organismul nu mai poate sintetiza singur vitamina D. În lipsa lui, pot apărea probleme de digestie și e posibil să iei în greutate.

Combate depresia

Vitamina S joacă un rol important în reglarea dispoziției și în prevenirea anxietății și depresiei. Oamenii de știință au observat că un plus de vitamina D i-a ajutat pe cei care sufereau de aceste afecțiuni să-și îmbunătățească starea.

Ajută în procesul de slăbire

Dacă ai luat în greutate, vitamina D te ajută să scapi de kilogramele în plus, să te îngrași mai puțin odată cu înaintarea în vârstă și să previi afecțiunile cardiace totodată. Conform unui studiu american, persoanele care aveaucarențe de vitamina D au luat în greutate cu aproximativ un kilogram în 4 ani mai mult decât cele care aveau suficientă vitamina D. Un alt atu observat de oamenii de știință a fost acela că scade pofta de mâncare.

Citeşte şi  Lipsa unei vitamine poate duce la cancer şi boli ale sistemului imunitar

Reduce nivelul de colesterol „rău”

Vitamina D scade riscul de boli de inimă prin faptul că scade colesterolul rău. Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani a evidențiat faptul că suplimentarea vitaminei D duce la o creștere a nivelului de colestrol „bun”.

Scade riscul de diabet zaharat

Studiile observaționale au demonstrat că există o corelație între concentrația de vitamina D din sânge și riscul de diabet de tip 2. La diabetici, carența de vitamina D afectează secreția de insulină și toleranța la glucoză.

Protejează femeile de apariția unui fibrom uterin

Vitamina D previne formarea și dezvoltarea fibromului uterin, o tumoare necanceroasă, dar periculoasă, dacă se mărește. Femeile de peste 35 de ani care iau suplimente de vitamina D în sezonul rece au un risc mai mic de a suferi de această afecțiune.

Atenție!

Sfătuiește-te cu medicul de familie în privința necesității luării oricărui supliment alimentar.

Descoperă ce alimente îți aduc un plus de vitamina D