80 de protestatari îngrijoraţi de efectele gazelor lacrimogene s-au prezentat la spital după incidentele violente din Piaţa Victoriei

Oamenii care s-au aflat vineri în Piaţa Victoriei la miting continuă se prezintă la unităţile de primiri urgenţă îngrijorate de consecinţele pe care le-ar putea avea aceste gaze asupra sănătăţii lor. Numai la Spitalul Universitar, în ultimele 24 de ore, au ajuns cinci protestatari, din totalul celor 16 care au mers joi la medic. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că până miercuri 64 de persoane care au participat la incidentele din 10 august din Piaţa Victoriei s-au prezentat la spital.

RomaniaTV.net
16 aug. 2018, 12:22
80 de protestatari îngrijoraţi de efectele gazelor lacrimogene s-au prezentat la spital după incidentele violente din Piaţa Victoriei

„Până ieri (miercuri -n.r.) au fost 64 de pacienţi care s-au prezentat şi joi 16 care s-au prezentat la spital. Majoritatea ieri s-au prezentat la spital pentru că s-a intensificat pe Facebook discuţia că trebuie toată lumea să meargă la control. Gândiţi-vă că dacă toţi cei care au fost în piaţă ar lua în serios ce s-a scris pe Facebook, că toată lumea să meargă la control la medic, noi ne-am fi blocat complet Unităţile de Primiri Urgenţe”, a spus Arafat joi la Digi 24.

El a explicat că majoritatea celor care s-au prezentat la spital au avut temeri pentru că au fost expuşi la gazele lacrimogene folosite de jandarmi.

„S-au făcut analize şi din ce ştiu de la colegii noştri nu s-a constat nimic. (…) Sunt două grupuri de oameni care au venit: oameni cu probleme – mai puţini – şi au venit oameni mai mulţi care au venit de teamă”, a punctat Raed Arafat.

Acesta a explicat că dacă oamenii nu prezintă simptome înseamnă că au trecut peste situaţia respectivă şi nu are rost să se ducă la spital.

Din cele 16 persoane care s-au prezentat joi la spital ca urmare a expunerii la gazele lacrimogene folosite de jandarmi, cinci au mers la Spitalul Universitar.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în presa centrală cu privire la gazele lacrimogene utilizate în seara zilei de 10 august în Piaţa Victoriei, vă informăm că, în ultimele 24 de ore, s-au prezentat la UPU, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 5 persoane care şi-au manifestat îngrijorarea faţă de consecinţele ce le-ar putea avea aceste gaze asupra sănătăţii dumnealor. Simptomul a fost unul comun pentru toate cele 5 persoane, respectiv tuse seacă. Toate cele 5 persoane au prezentat o stare clinică bună, fără modificări biologice şi nu au necesitat spitalizare”, se arată într-un comunicat al Spitalului Universitar.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a postat miercuri un comunicat în care îi îndeamnă pe cei care au suferit vineri seara de pe urma gazelor lacrimogene să nu mai meargă la unităţile de primiri urgenţe pentru controale de rutină, neexistând un tratament specific pentru aceste afecţiuni.

„Precizare privind efectele pe termen mediu și lung în cazul expunerii la gaze lacrimogene

În urma apariției unor afirmații despre efectele pe termen mediu și lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unitățile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piața Viața Victoriei, la momentul utilizării substanțelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale.

În cursul zilei de astăzi, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale. De asemenea, fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite și de alte forțe de ordine din Europa și din lume.

În ceea ce privește efectele pe care le are această substanță asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii și a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spațiu închis și nu în aer liber.

Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

În concluzie, nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic”, se arată în comunicatul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa.

Potrivit acestuia, doar în cursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20.

Bogdan Opriţa: 50 de persoane au ajuns în ultimele zile la Spitaul Floreasca pentru consultaţii, în urma expunerii la gazul lacrimogen

Jandarmerie: Gazele iritant lacrimogene folosite de jandarmi sunt achiziţionate de exclusiv de la producători autorizaţi