5 treburi casnice pe care copiii ar trebui să le facă. Ghid pe vârste

Copiii si o casa curata par sa nu mearga mana in mana. Si, totusi, nu este un lucru imposibil. Sunt treburi casnice pe care copiii ar trebui sa stie cum sa le faca. In acest fel, ei vor pastra casa mai curata. 

26 feb. 2018, 21:49
5 treburi casnice pe care copiii ar trebui să le facă. Ghid pe vârste
  1. Sa spele rufe
  2. Incepand cu varsta de 2 ani, copiii pot invata sa sorteze hainele. Poate fi chiar un joc din care ei au multe de invatat: sa faca perechi, sa potriveasca culorile etc. Copiii de 3-4 ani te pot ajuta sa strangi hainele murdare si sa le puna la cosul de rufe pentru spalat. Copiii de scoala te pot ajuta sa umpli masina de spalat sau sa scoti hainele curate din masina de spalat. Intre 8 si 10 ani, copiii pot invata sa porneasca masina de spalat, sa-i puna detergenti, sa scoata si sa intinda rufele pe uscator. Dupa varsta de 11 ani, copiii ar trebui sa cunoasca intreg procesul de spalare a rufelor, de la umplerea masinii, la scoaterea rufelor la uscat si impachetarea lor pentru a fi puse in sifonier.

    1. Spalatul vaselor

    Desi pare o sarcina fara sfarsit, cineva trebuie sa spele si vasele, nu?! Iar cand imparti aceasta misiune cu restul familiei, parca nu mai este atat de greu. Indiferent ca ii inveti sa spele de mana vasele sau sa utilizeze masina de spalat vase, inceputul ar trebui facut pe la 5-6 ani, cu stransul veselei de pe masa si limpezitul farfuriilor. Intre 7-8 ani copiii te pot ajuta sa stearga si sa aseze farfuriile la locul lor. Pana la varsta de 9 ani copii ar trebui sa stie cum se spala diferite tipuri de vesela sau cum sa umple si sa porneasca masina de spalat vase. Stai langa ei cand manevreaza obiectele ascutite. 

    1. Facutul patului

    Sa-ti faci patul pare o arta pe cale de disparitie. Totusi, este important sa-ti faci patul. Incepe prin a le arata cum se face, continua cu a-i lasa pe ei sa-si faca patul. Nu trebuie sa umpli patul cu paturi, perne si jucarii. Lasa un simplu cearsaf pe care sa-l aranjeze frumos.

    Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.