6 secrete despre cardurile bancare pe care trebuie să le afli

Cardul bancar este cea mai bună opțiune de plată, mai ales atunci când nu ne place să folosim cash. Este şi o metoda mai sigură, deoarece uneori poate fi periculos să avem foarte mulți bani în portofel, mai ales când frecventăm locuri aglomerate. În schimb, daca pierzi cardul, nimeni nu-l poate folosi fără codul PIN.

25 nov. 2017, 09:03
6 secrete despre cardurile bancare pe care trebuie să le afli

Cardurile bancare sunt foarte populare, dar mulţi dintre noi nu știu detalii ascunse despre ele. Iată câteva secrete despre cardurile bancare, dezvăluite de brightside.me:

1. Descifrarea numărului cardului

Cele mai multe carduri bancare sunt identificare printr-un număr de 16 cifre Prima identifică sistemul de plăți (4 – VISA, 5 – MasterCard). Următoarele 5 reprezintă codul băncii emitente. Următoarele 9 cifre sunt utile numai pentru bancă, pentru a identifica proprietarul cardului.

2. Cifra de verificare și magia numerelor

Numărul cardului este determinat de cifrele de la 9 la 15. Acestea sunt realizate printr-un algoritm special. Ultimul număr (check digit) se calculează în baza algoritmului Luhn, care previne greșelile neintenționate, care apar în cazul în care numerele sunt introduse manual.

3. Cardul bancar sub raze ultraviolete

Toate cardurile bancare sunt protejate în același mod ca bancnotele. Una dintre măsurile de protecție este aplicarea unui simbol care poate fi văzut în lumina ultravioletă. Pe cardurile VISA veți vedea un V, pe MasterCard sunt M și C.

4. Cardurile bancare: de credit sau de debit?

Un card bancar poate să fie de debit sau de credit. Diferența principală dintre ele o face proprietarul banilor de pe card: banca sau clientul. Cardurile „overdraft” reprezintă un compromis: vă permit să folosiți mai mulți bani decât aveți în cont, dar limita este de obicei mai mică decât cea de pe un card de credit.

Citeşte şi MARE ATENŢIE! Dacă vezi ASTA nu plăti în niciun caz cu CARDUL. Aşa te fereşti de HOŢI

5. Overdraft tehnic

Acesta se întâmplă atunci când de pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă. Acest lucru se poate întâmpla când plătiți într-o altă monedă (valută străină), apărând astfel o diferență din cauza cursului valutar din ziua respectivă. Dispare automat după alimentarea contului și nu este supus procentului de dobândă.

Citeşte şi Ce ţi se poate întâmpla dacă îţi pierzi cardul contactless

6. Cealaltă parte a cardului

Pe de cealaltă parte a cardului există o altă măsură de securitate: codul CVV (pentru cardurile VISA) și codul CVC (pentru MasterCard). În ambele cazuri, CV înseamnă Card Verification. Acest cod confirmă autenticitatea cardului. CVV/CVC vă permite să efectuați tranzacții fără a fi obligați să prezentați cardul propriu-zis, exemplu în acest caz fiind plățile online.

Reguli de securitate

Dacă obișnuiți să cumpărați de pe internet, recomandat ar fi să o faceți de pe site-urile sigure. Verificați dacă site-ul web utilizează https-protocol pentru tranzacțiile financiare. Acest lucru vă va proteja datele.

Păstrați informațiile despre cardul vostru în siguranță. Acest lucru este valabil atât pentru codul PIN, cât și pentru CVV. Rețineți că durează doar câteva secunde pentru a fura informațiile de pe card.

Dacă trebuie să retrageți bani de la un ATM, urmați regulile de siguranță. Verificați dacă acesta are camere suplimentare sau alte lucruri neobișnuite pe tastatură.

Dacă vă pierdeți cardul sau cineva îl fură, sunați imediat la banca emitentă pentru a îl bloca. Dacă sunteți de părere că cineva ar putea avea datele cardului vostru bancar, informați banca despre suspiciunile voastre.