8 beneficii ale iertării asupra sănătăţii mintale şi fizice. N-ai fi crezut că iertarea e asa de puternică!

Intr-o perioada plina de framantari economice, politice, financiare si asa mai departe, iertarea pare a fi doar un concept biblic si atat. Insa, mai multe cercetari asupra sanatatii umane au scos la iveala faptul ca actul iertarii ar trebuie inclus in viata zilnica a oamenilor intrucat are o multime de beneficii.

RomaniaTV.net
24 nov. 2017, 21:26
8 beneficii ale iertării asupra sănătăţii mintale şi fizice. N-ai fi crezut că iertarea e asa de puternică!

Iertarea este decizia prin care renunti constient la resentimente sau la dorinta de razbunare asupra unei entitati care, intr-un fel sau altul, te-ar ranit (indiferent ca respectivul merita sau nu iertarea ta), sustine un studiu realizat de catre Universitatea din California. Din fericire, iertarea poate fi cultivata si practicata prin diverse strategii inclusiv dezvoltarea empatiei, sau prin exprimarea adecvata a propriilor sentimente.

Iata cateva dintre beneficiile mentale si fizice pe care le vei experimenta prin iertare.
1. Iertarea neconditionata poate creste speranta de viata
Persoanele care practica iertarea conditionata, cu alte cuvinte numai dupa ce cel care le-a ranit isi cere iertare si promite sa nu mai repete asa, pot trai mai putin comparativ cu oamenii care iarta neconditionat.
Cercetatorii de la Luther College au explicat faptul ca scuzele pot declansa procesul iertarii, insa daca „Imi pare rau” este o conditie necesara pentru a se obtine iertarea „exista sansa ca acest cuvant sa nu fie spus astfel ca procesul nu este incheiat”.

„Acest lucru se intampla pentru ca nu toti cei care ranesc sunt de acord sa recunoasca ca au gresit, indiferent de apropierea fata de cel ofensat care nu are puterea sa ofere iertarea in aceste conditii”, sustin oamenii de stiinta.

2. Iertarea te scoate din starea de suparare
Atunci cand esti mereu suparat, te afli in dispozitia de lupta sau fugi, care poate avea ca efect negativ asupra tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, potrivit Johns Hopkins Medicine. Insa atunci cand esti iertator, nivelul cortizonului (hormonul de stres) din organism scade, iar tu vei putea sa te linistesti si sa scapi de furie. Atunci cand esti nervos sau dezamagit aproape ca te simti ranit fizic, ceea ce nu este deloc bine pentru organismul tau pe termen lung. Iar neiertarea este asociata cu si mai multa furie, tristete si sentimentul ca nu nu exista deloc control in viata ta, sustine un studiu publicat in 2001, in revista Psychological Science. Oamenii care aleg sa fie suparati prezinta anumite efecte fizice: muschii faciali incordati, au o tensiune arteriala ridicata, ritmul cardiac mai rapid si transpira mai mult comparativ cu persoanele care au acordat iertarea.
 

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.