88 de cazuri de corupţie în spitale, sesizate în zece zile la linia anti-corupţie a Ministerului Sănătăţii

Din momentul lansării telefonului destinat reclamării cazurilor de corupţie din sistemul sanitar, în urmă cu zece zile, până în prezent, au fost semnalate 88 de posibile încălcări ale legii, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în cadrul unei conferinţe de presă la final de mandat. Ministrul Sănătății a precizat că dacă în timpul mandatului său a deranjat "niște interese", unele chiar de origine politică, își cer scuze, dar nu-i pare rău.

20 dec. 2016, 15:36
88 de cazuri de corupţie în spitale, sesizate în zece zile la linia anti-corupţie a Ministerului Sănătăţii

„Linia anti-corupţie şi protocolul încheiat cu Direcţia Generală Anticorupţie, cu DNA şi cu Parchetul sunt un pas esenţial pe care l-am făcut pentru curăţarea sistemului de fraudă şi de corupţie. Pot să vă spun că, în ultimele 10 zile, au fost primite 88 de apeluri la această lunie, apeluri care vizau cazuri de corupţie sau de fraudă din sistemul de sănătate”, a declarat Vlad Voiculescu conform Mediafax. 

Ministrul Sănătăţii a prezentat bilanţul celor şapte luni în care a condus instituţia, precizând că principala reuşită este că atât medicii, cât şi managerii de spitale şi autorităţile centrale încep să scoată la lumină problemele.

„Sunt multe îmbunătăţiri pe care atât aparatul central de guvernare, cât şi Ministerul Sănătăţii trebuie să le facă. Primul lucru pentru a putea recâştiga încrederea oamenilor este să încetezi să îi minţi. Cred că ne-am minţit prea mult pe noi înşine, pentru prea mult timp. De aceea, am pus la punct sistemul de măsurare a satisfacţiei pacienţilor prin SMS, care va fi disponibil în toată ţara de săptămâna viitoare. Sistemul nu suferă doar de subfinanţare, ci şi de lipsa respectării regulilor şi de corupţie. Cel mai bun leac este transparenţa şi pedepsirea neregulilor”, a explicat ministrul.

Vlad Voiculescu a mai arătat că transparentizarea tuturor achziţiilor de peste 20.000 de lei care se realizează în sistemul sanitar este unul din paşii importanţi care îşi vor arăta efectul pe termen lung. Totodată, ministrul Sănătăţii a tras şi un semnal de alarmă cu privire la spitalele din România şi la faptul că multe dintre acestea rămân, din decembrie, fără aviz de funcţionare şi este posibil să nu mai primească de anul viitor un nou aviz.

„Dacă am aplica toate regulile, majoritatea spitalelor din România ar trebui închise. Ce trebuie să avem grijă în continuare este ca, pe baza planurilor regionale de servicii, pe baza nevoilor care vor fi constatate în teren prin feed-back-ul pacienţilor şi al personalului medical, investiţiile să fie prioritizate şi banii să meargă acolo unde este cea mai mare nevoie. Autorizaţiile sanitare de funcţionare pentru mai multe spitale vor expira la sfârşitul acestui an, inspectorii sanitari de stat vor merge în control la multe spitale din ţară şi vor da un plan de măsuri, plan care va necesita un anumit fond de investiţii, iar aceste fonduri ar treb ui să fie puse la dispoziţie cu prioritate de către Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale”, a precizat Voiculescu.

Ministrul Sănătății a precizat că dacă în timpul mandatului său a deranjat „niște interese”, unele chiar de origine politică, își cer scuze, dar nu-i pare rău.

„Mai sunt în sistemul sanitar mii de probleme, mii de probleme care sunt la fel de urgente și care trebuie rezolvate acum. Cred însă cu tărie că măsurile pe care le-am luat în aceste luni sunt ceea ce are nevoie sistemul medical, ceea ce au nevoie medicii, ceea ce au nevoie pacienții. Și, desigur, dacă am deranjat niște interese, unele chiar de origine politică, îmi cer scuze, dar nu-mi pare rău. Au fost momente în care presiunea via canale politice a fost mare. În ultima vreme continuă sub deja celebra amenințare ‘stai calm, stai cuminte la locul tău’, lucru pe care l-am auzit și l-am simțit mulți dintre noi în această perioadă și (…) cei care au fost înaintea noastră în politică sau în administrație fără să aibă vreo legătură cu politica, cu siguranță, l-au simțit și ei”, a declarat Vlad Voiculescu, citat de Agerpres. 

Potrivit lui Voiculescu, „sănătatea nu are culoare politică, sănătatea este pentru și despre oameni”.

„Reamintesc acum, la final, înainte de instalarea unui nou Guvern, că sănătatea nu are culoare politică. Sănătatea este pentru și despre oameni și cred că este rolul nostru, al tuturor, să ne îngrijim de sănătate și de sistemul de sănătate cu atenția pe care o merită, poate mai ales în domeniile în care anumite interese au fost deranjate. Probabil că (…) exact acele domenii nu ar trebui scăpate din vedere”, a spus Vlad Voiculescu.

El a adăugat că intenționează să rămână aproape de sistemul sanitar și după încheierea mandatului său.

„Cu siguranță, voi rămâne aproape de sistemul sanitar”, a afirmat Vlad Voiculescu.