9 lucruri pe care nu trebuie să le cumperi din supermarket

Vizita săptămânală la supermarket se poate lăsa cu provizii inutile, dar şi cu găuri serioase în portofel. Pentru că unele lucruri, pur şi simplu, nu trebuie cumpărate de acolo.

RomaniaTV.net
25 nov. 2014, 15:27
9 lucruri pe care nu trebuie să le cumperi din supermarket

Indiferent dacă avem nevoie de pâine, roşii, cireşe, detergent, ba chiar şi creme sau şampon, prima noastră alegere nu e piaţa sau un magazin de cosmetice, ci supermarketul. Pentru că e mai comod să cumperi toate lucrurile dintr-un singur loc, pentru că n-avem timp să mergem dimineaţă la piaţă, pentru că ni se pare chiar că am putea economisi nişte bani în felul acesta. Ceea ce, de multe ori, chiar nu se întâmplă. 

Când vine vorba despre mâncare, românii îşi cheltuie cea mai mare parte a veniturilor pentru a avea cât mai multe pe masă. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citat de Mediafax, aproape 42% din totalul cheltuielilor unei gospodării din România erau făcute pentru mâncare. Per total, conform estimărilor europene, românii dau pe mâncare în medie 1.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 83 de euro lunar, de două ori mai puţin decât un german sau un austriac. Raportat însă la veniturile medii, efortul este unul semnificativ în vreme ce un german câştigă de aproape cinci ori mai mult decât un român.

Cum facem să scăpăm de ispitele de pe rafturi? În primul rând, nu merge la cumpărături cu stomacul gol (vei avea tendinţa să umpli mai mult coşul), încearcă să alegi fructe şi legume de sezon din piaţă şi să eviţi acele lucruri pe care nu trebuie să le cumperi de la supermarket.

Sosurile pentru salată. Sunt pline de chimicale de cele mai multe ori, sunt supraevaluate. Şi, serios: cât e de greu să faci un dressing de salată singur, acasă? Cu ulei de măsline, oţet balsamic, sare, muştar şi praf de chili poţi compune o mulţime de sosuri. Şi nici nu vei da atât de mulţi bani pe ele, pe termen lung.

Buchete de flori pre-ambalate. Da, ai uitat de ziua prietenei tale sau te duci într-o vizită şi trebuie să cumperi flori. Ca şi în cazul felicitărilor, acele buchete vor arăta ieftin (ar putea fi chiar şi ofilite puţin, din cauza perioadei îndelungate în care au stat în magazin) şi vor costa de mult mai multe ori ca în piaţă, spre exemplu. Mai bine opreşte-te la piaţă sau chiar la o florărie.

Pachete gata pregătite pentru masa de prânz: acele caserole cu salată sau paste gata preparate sau cutii cu supă şi sandwichuri. Sunt mult prea scumpe pentru calitatea (şi cantitatea) pe care o oferă. Şi, în plus, cu banii pe care îi dai pe o asemenea caserolă îţi poţi cumpăra ingredientele să îţi faci tu câte o salată sau un sandwich proaspăt în mai multe zile ale săptămânii.

Condimente bio sau de la branduri „cu nume“. Serios acum, un amestec de condimente vândut sub chipul lui Jamie Oliver costă de trei ori mai mult decât borcanele cu aceleaşi amestecuri de la un no-name. Şi s-ar putea ca rezultatul să fie fix acelaşi.

Citeşte mai mult pe glamour.ro