Telescopul spaţial Kepler a rămas fără carburant şi îşi va înceta activitatea

Telescopul spaţial Kepler, lansat de NASA, a rămas fără carburant şi "se va pensiona" pe orbita lui actuală, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, cu doar câteva luni înainte de cea de-a 10-a aniversare a acestui dispozitiv ce a fost creat pentru a detecta exoplanete, informează DPA.

31 oct. 2018, 15:07
Telescopul spaţial Kepler a rămas fără carburant şi îşi va înceta activitatea

Telescopul american a petrecut aproape un deceniu în spaţiu colectând date ce indică faptul că în Univers există miliarde de planete ascunse vederii, au precizat specialiştii de la NASA. Printre acestea se află şi peste 2.600 de exoplanete – planete aflate în afara Sistemului Solar – detectate de Kepler, iar unele dintre ele ar putea să întreţină viaţa.

Telescopul Kepler „a depăşit cu mult” aşteptările agenţiei şi „a deschis calea pentru explorarea spaţiului şi căutarea vieţii în Sistemul Solar şi dincolo de graniţele sale”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator-asociat al NASA.

Potrivit oficialilor americani, telescopul Kepler, numit după astronomul german Johannes Kepler (1571-1630), nu mai poate să se orienteze singur în spaţiu şi să transmită date către Terra. El va rămâne pe o orbită în jurul Pământului, la o distanţă sigură faţă de planeta noastră, a precizat NASA.

Cele mai recente analize ale descoperirilor făcute de Kepler au ajuns la concluzia că între 20% şi 50% din totalul stelelor vizibile pe cerul nocturn au în jurul lor planete mici, asemănătoare Pământului, au transmis inginerii de la NASA.

William Borucki, principalul coordonator al misiunii Kepler, spune că NASA a conceput acest telescop în urmă cu 35 de ani, într-o perioadă în care cercetătorii agenţiei spaţiale americane nu cunoşteau nicio planetă din afara Sistemului Solar.

„Acum, când ştim că astfel de planete se află peste tot, Kepler ne-a dus pe o nouă direcţie, plină de promisiuni pentru generaţiile viitoare care vor explora galaxia noastră”, a adăugat William Borucki.