A dispărut un cetăţean suedez din Hong Kong care călătorea cu trenul spre Beijing. Autorităţile chineze nu au informaţii despre el

Ministerul de Externe chinez a anunţat marţi că nu deţine nicio informaţie legată de Gui Minhai, cetăţean suedez din Hong Kong, despre care fiica sa afirmă că a fost ridicat de poliţişti dintr-un tren în timp ce se îndrepta spre Beijing.

23 ian. 2018, 11:39
A dispărut un cetăţean suedez din Hong Kong care călătorea cu trenul spre Beijing. Autorităţile chineze nu au informaţii despre el

Gui a fost ridicat sâmbătă de poliţişti îmbrăcaţi în civil, a declarat Angela Gui pentru postul de radio public suedez, adăugând că este îngrijorată pentru siguranţa tatălui său, care fusese eliberat din arestul poliţiei chineze în luna octombrie 2017.

Angela Gui a precizat că tatăl său, care urma să fie supus unor controale medicale pentru probleme neurologice, era escortat de doi diplomaţi suedezi. Ministerul de Externe suedez a anunţat că şefa diplomaţiei de la Stockholm, Margot Wallstrom, l-a convocat pe ambasadorul Chinei în legătură cu acest dosar.

La Beijing, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze Hua Chunying a precizat că nu deţine vreo informaţie specifică despre cazul Gui Minhai. ”Părţile chineză şi suedeză au canale de comunicare extrem de deschise. Dacă există probleme, dintr-o parte sau din ambele, ele pot fi prezentate; cele două părţi pot avea un dialog oportun şi eficient, nu este nicio problemă”, a explicat Hua Chunying, potrivit Agerpres.

Gui Minhai a fost răpit în 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Thailanda, fiind unul dintre cei cinci librari din Hong Kong care au fost daţi dispăruţi în acel an şi ulterior au fost văzuţi în partea continentală a Chinei. Ceilalţi patru au revenit ulterior în Hong Kong.

Autorităţile chineze susţin că Gui Minhai, care a publicat cărţi despre viaţa personală a liderilor Partidului Comunist chinez, a fost eliberat în octombrie anul trecut după ce a executat o pedeapsă pentru o contravenţie rutieră în anul 2003.