A fost descoperită cea mai veche biodiversitate a Terrei

O echipă de cercetători francezi a anunţat descoperirea unor organisme fosilizate într-un depozit sedimentar marin din apropiere de Gabon, care certifică existenţa pe Terra a unei vieţi complexe anterioare cu peste un miliard de ani decât se credea până acum.

26 iun. 2014, 08:48
A fost descoperită cea mai veche biodiversitate a Terrei

Descoperirea cercetătorilor cuprinde 400 de fosile de organisme pluricelulare datând de acum 2,1 miliarde de ani. Descoperirea „modifică complet scenariul istoric al vieţii pe Pământ”, a informat Centrul Naţional de Investigaţie Ştiinţă (CNRS) în Franţa, potrivit Agerpres.

Excavările marine lansate în 2008 de o echipă de geologi de la Universitatea din Poitiers (centrul Franţei) şi de CNRS au permis extracţia acestor fosile, care ulterior au fost tratate cu o sondă ionică pentru a confirma originea lor organică.

VEZI ŞI: Piatra MISTERIOASĂ care descrie cu lux de amănunte amestecul extratereştrilor cu pământenii

Organismele se aflau în perfectă stare de conservare deoarece, potrivit geologilor francezi, fosilizarea s-a produs în urma unui proces chimic de „piritizare” – un fenomen caracteristic zonelor neaerisite, bogate în hidrogen sulfurat, ce constă în înlocuirea carbonatului de calciu din cochiliile fosile prin pirită. Până acum, fosilele organismelor complexe cele mai vechi din lume datau de acum 600 de milioane de ani, când se credea că viaţa pe planeta noastră era formată exclusiv din organisme unicelulare, notează CNRS într-un comunicat.

Apariţia şi diversitatea ecosistemului descoperit în Gabon corespunde apariţiei oxigenului pe pământ – Marea Oxidare – pe care oamenii de ştiinţă o situează în urmă cu peste 2 miliarde de ani. Analiza detaliată, publicată de revista ştiinţifică „Plos One”, subliniază că organismele din Gabon aveau o componenţă „moale şi gelatinoasă” similară meduzei şi o creştere celulară „extrem de sofisticată” pentru acea perioadă.

Citeşte şi: Cercetătorii au aflat cât timp va mai exista viaţă pe TERRA