A fost descoperită o planetă „monstru”, unde anul durează doar două zile. Formarea sa contrazice toate teoriile

O planetă gigantică, a cărei existență a părut dintotdeauna puțin probabilă, a fost descoperită de o echipă internațională de oameni de știință, condusă de specialiști de la Universitatea din Warwick, în Regatul Unit.

01 nov. 2017, 09:11
A fost descoperită o planetă „monstru”, unde anul durează doar două zile. Formarea sa contrazice toate teoriile

O gigantică gazoasă, de mărimea lui Jupiter, a fost descoperită de echipa de savanţi în constelația Porumbelul, la aproximativ 600 de ani lumină de la Pământ. Potrivit cercetătorilor, această planetă, botezată NGTS-1b, este cu 20% mai mică decât masa lui Jupiter, în timp ce temperatura la suprafața sa este de 530 grade Celsius. De asemenea, un an pe această planetă durează doar 2,6 zile. Distanța până la Soare este de 3% din distanța dintre Soare și Pământ.

Calculele științifice arată că această planetă este de doar două ori mai mică decât Soarele în jurul căruia se rotește, făcându-o să să fie cel mai important gigant gazos din acea parte a Universului. Potrivit savanţilor, existența lui NGTS-1b contravine tuturor teoriilor despre formarea planetelor, conform cărora stelele relativ mici pot să formeze în jurul lor corpuri celeste dure, nu şi giganți gazoși, pentru formarea cărora aceste corpuri celeste nu posedă suficientă materie.

Descoperirea lui NGTS-1b a fost o adevărată surpriză pentru noi, nu ne-am așteptat să găsim o planetă atât de mare lângă o stea atât de mică. Aceasta descoperire pune sub semnul întrebării tot ceea ce știm despre formarea planetelor„, a spus Daniel Bayliss, şeful echipei de cercetare.

Un alt specialist, Peter Wheatley, a numit noua planetă un „monstru”, din cauza mărimii sa considerabile.