A fost descoperită prima broască ţestoasă biofluorescentă

Un cercetător de la City University of New York a descoperit că "broasca țestoasă cioc de șoim" (Eretmochelys imbricata), specie aflată pe cale de dispariție, este prima reptilă biofluorescentă, ceea ce înseamnă că poate absorbi lumina, transformând-o și căpătând o strălucire de culoare diferită, caracteristică diferită de bioluminiscență care permite unor animale sau plante să emită lumină din cauza unei reacții chimice, informează nationalgeographic.com

29 sept. 2015, 11:32

Specialistul în biologie David Gruber, profesor la City University of New York a făcut această descoperire recent, în timpul unor scufundări în apropiere de Insulele Solomon, observând că broasca țestoasă strălucea în culorile roșu neon și verde. El a reușit să filmeze țestoasa, iar filmul descoperirii este disponibil din 28 septembrie pe site-ul revistei National Geographic.

Pentru moment nu se cunoaște de ce „broasca țestoasă cioc de șoim” este fluorescentă. Între alte animale care sunt, de asemenea, fluorescente se numără unele specii de pești, rechini și calcani.

„Studiez țestoasele de o lungă perioadă de timp și nu cred că cineva a văzut vreodată așa ceva”, a spus Alexander Gaos, director al Eastern Pacific Hawksbill Initiative, care nu a fost implicat în această descoperire, informează news.nationalgeographic.com. „Acest lucru este într-adevăr destul de uimitor”, a comentat acesta.

Gaos și Gruber cred că este prea devreme pentru a spune cu siguranță de ce aceste țestoase au capacitatea de a fi fluorescente sau dacă populațiile din această specie aflate în alte locuri din lume au aceeași caracteristică.

„Biofluorescența este utilizată de obicei pentru identificarea și atragerea pradei sau pentru apărare sau ca un fel de comunicare”, a explicat Gaos. Potrivit opiniei sale, în acest caz, ar putea fi vorba despre un fel de camuflaj pentru „broasca țestoasă cioc de șoim”.

Descoperirea a deschis un întreg univers de întrebări pe care Gruber este dornic să le exploreze. Între acestea se numără dacă aceste țestoase pot vedea biofluorescența, dacă există compușii în hrana lor care le permit să dobândească fluorescența sau dacă alte specii de broască țestoasă de mare posedă o capacitate similară, mai scrie news.nationalgeographic.com.

Citeşte şi A fost descoperită cea mai veche fosilă a unei broaşte ţestoase marine