Primii 4 copii au fost scoşi din peştera unde au stat blocaţi două săptămâni în Thailanda. Operaţiunea, reluată peste câteva ore UPDATE

Informații de ultimă oră despre copiii captivi în peștera din Thailanda. Autoritățile locale au anunțat că au început operațiunea de salvare a celor 13 persoane blocate în subteran de două săptămâni. Primii patru copii au fost scoşi în siguranţă, însă echipele de salvare au fost nevoite să întrerupă operaţiunea, din cauză că au epuizat rezervele de oxigen, iar scafandrii sunt foarte obosiţi după efortul depus.

08 iul. 2018, 05:47

UPDATE Operaţiunile de salvare au fost întrerupte şi vor fi reluate după o pauză de cel puţin 10 ore. Rezervele de oxigen sunt complet epuizate, iar scafandrii salvatori resimt o puternică oboseală după efortul depus.

Au fost scoşi din subteran patru copii şi transportaţi la spital. Autorităţile afirmă că starea lor este bună.

Potrivit The Guardian, ei au traversat o porţiune de un kilometru pe sub apă, echipaţi cu măşti de exigen şi însoţiţi de scafandri de la trupele speciale.

_______________

UPDATE Patru copii au fost salvaţi până acum, potrivit unui scafandru, membru al trupelor speciale tailandeze.

_______________

UPDATE Încă un copil, al treilea, a fost scos din peşteră, scrie CNN.

Salvatorii sunt într-o cursă contra cronometru, avâvnd în vedere ploile care ameninţă să îngreuneze operaţiunea de salvare.

_______________

UPDATE Primii doi copii au fost scoşi din peşteră, anunţă BBC şi The Guardian.

Copiii au fost aduşi la suprafaţă şi apoi urcaţi imediat în ambulanţă şi duşi spre spital, după o examinare sumară a stării de sănătate, a declarat un oficial din echipele de salvare. Ei vor primi îngrijiri amănunţite la spital. 

_______________

UPDATE În apropierea peşterii în care sunt captivi 12 copii, membri ai unei echipe de fotbal, şi antrenorul lor a început ploaia torenţială, care ar putea îngreuna eforturile autorităţilor, scrie The Guardian.

Guvernatorul provinciei Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a declarat că acum este vorba despre „un război împotriva apei”.

„A fost mereu un război contra timpului dar acum a devenit din ce în ce mai critic în ultimele zile. Teama este că dacă nu ar fi început operaţiunea acum, ploaia ar fi umplut din nou peştera, punând copiii într-o situaţie şi mai rea”, a precizat reporterul BBC de la faţa locului, Sophie Long.

Conform Bangkok Post, copiii vor fi împărţiţi în patru grupuri. Primul grup va fi format din patru persoane iar următoarele vor avea câte trei. Antrenorul se va afla în ultimul grup.

Guvernul thailandez a precizat că fiecare copil va fi însoţit de doi scafandri şi nu va fi în niciun moment singur.

Primul grup de copii este aşteptat afară la ora locală 14:00 (21:00 – ora României)

_______________

UPDATE Echipele de salvatori au intrat în peşteră la ora locală 10:00 (3:00 GMT). conform coordonatorului operaţiunii, Narongsak Osottanakorn.

Tot personalul neesenţial pentru operaţiune a fost îndepărtat de la intrarea în peşteră, rămânând doar echipele de scafandri, medicii şi forţele de securitate.

Cel mai devreme, primul copil ar putea fi scos la suprafaţă duminică la ora locală 21:00 (16:00 GMT), a anunţat un oficial, care a adăugat că atât grupul de copii, cât şi familiile lor au fost informaţi în legătură cu acest plan.

În misiunea de salvare sunt implicaţi 13 scafandri străini şi alţi cinci din cadrul Marinei Thailandeze.

Cei 12 băieţi şi antrenorul lor sunt blocaţi în peşteră din 23 iunie, cand apa a inundat galeriile.

_______________

Șeful celulei de criză a declarat că atât cei mici, cât și antrenorul lor sunt pregătiți fizic și psihic pentru orele tensionate care urmează, informează România TV.

Citeşte şi Copiii şi antrenorul de fotbal captivi în peştera din Thailanda sunt teferi. Evacuarea lor este însă în suspans din cauza apei VIDEO

Toată operațiunea va dura aproximativ 12 ore, însă salvatorii sunt optimiști pentru că au parte de condiții meteo favorabile. Fiecare copil va fi salvat de câte doi scafandri. Cei 12 copii și antrenorul său au fost dați dispăruți în urmă cu 2 săptămâni și găsiți după 9 zile blocați într-o peșteră inundată.