A început POSTUL MARE. Ce avem voie să mâncăm până la Sărbătorile de Paşti

Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

24 feb. 2015, 09:56
A început POSTUL MARE. Ce avem voie să mâncăm până la Sărbătorile de Paşti

A început o perioadă de abstinență de 48 de zile, în care se renunță la carne, ouă și lactate. Comercianții s-au adaptat și au expus deja pe rafturi tot felul de produse de post, care înlocuiesc mezelurile și brânzeturile tradiționale.

Doar că pentru un gust mai aromat, acestea sunt îmbogățite cu o serie de ingrediente nerecomandate pentru organism. Cum să mâncăm sănătos în această perioadă, ne spun specialiștii.

În următoarele 48 de zile, trebuie să renunțăm la tot ce înseamnă carne, ouă sau lapte. Și ca să nu ne dăm organimsul peste cap, proteinele din aceste alimente trebuie înlocuite.

„Având în vedere că renunțăm la sursa principală de proteine, e foarte important să o înlocuim cu proteine din regnul vegetal pe care le putem obșine din nuci, alune de pădure, migdal și, în special, leguminoase”, spune Laura Biriș, medic nutriționist, potrivit citynews.ro.

Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți atunci când pornim în căutarea alimentelor de post prin magazine.

„Ceea ce găsim pe rafturile din magazine sunt mai degrabă bombe de E-uri. Foarte multe din produsele de post au la bază uleiul vegetal”, mai spune Laura Biriș.

CITEŞTE ŞI REŢETE DE POST: Borş de cartofi

Chiar dacă rafturile magazinelor sunt pline ochi de astfel produse de post frumos ambalate, oamenii sunt reticenți din două motive: sunt scumpe și nesănătoase.
De aceea, cel mai indicat este ca în perioada postului să ne preparăm hrana acasă.

„Se pot face foarte multe preparate. Se pot face acasă crème, pateruri din conopidă, linte sau năut foarte gustoase în care putem să punem ierburi aromatice. De asemenea, margarina poate fi înlocuită cu succes cu puțin ulei de măsline și pastă de tomate”, a mai spus medicul nutriționist.

Și specialiștii mai au un sfat: în post, se recomandă cât mai multe supe, băuturi preparate din citrice, sucuri de legume, dar și ceaiuri.