A intrat în vigoare sistemul SIMPLIFICAT de vize pentru moldovenii care vor să călătorească în UE

Începând cu data de 1 iulie, au intrat în vigoare amendamentele la Acordul privind simplificarea vizelor, care prevăd extinderea facilităţilor de procedură la acordarea vizelor cetăţenilor Moldovei care doresc să meargă în Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
02 iul. 2013, 06:35
A intrat în vigoare sistemul SIMPLIFICAT de vize pentru moldovenii care vor să călătorească în UE

Potrivit Agenţiei Infotag, amendamentele prevăd,  în particular, simplificarea criteriilor de acordare a vizelor europene, precum şi reducerea plăţii sau scutirea integrală de aceasta pentru o serie de categorii de cetăţeni ai Moldovei, inclusiv jurnalişti, studenţi, tineri participanţi la seminare, la evenimente sportive şi culturale, pentru rudele apropiate ale persoanelor cu domiciliu legal în Uniunea Europeană, şoferii care prestează servicii de transport internaţional.

Conform amendamentelor, transportatorii de mărfuri şi de călători urmează să depună o solicitare scrisă la Asociaţia Transportatorilor din Republica Moldova, în care să specifice ruta, scopurile şi durata călătoriei.

CITEŞTE ŞI: România şi R. Moldova creează forumul juridic pentru problemele strategice comune

Jurnaliştii şi personalul tehnic urmează să prezinte un certificat eliberat de organizaţia profesională sau de angajator, care să atestă faptul că scopul călătoriei constă în desfăşurarea unor evenimente cu caracter jurnalistic.

Rudele apropiate ale cetăţenilor din statele membre ale UE sau rezidenţii acestor state vor prezenta doar acordul scris al gazdelor.

Parlamentarilor, membrilor Guvernului, judecătorilor Curţii Constituţionale şi ai Curţii Supreme de Justiţie le vor fi acordate vize pentru călătorii multiple pe termen de cinci ani.

Deţinătorii de paşapoarte biometrice de serviciu vor fi scutiţi de obligaţia de procurare a vizei pentru călătorii scurte.