A murit „Cavalerul scenei”. Era considerat un Clark Gable românesc

Actorul Florin Blănărescu, cel supranumit de public 'Cavalerul scenei', a murit la vârsta de 93 de ani la Bacău, după ce şi-a dedicat mai bine de 60 de ani talentul şi pasiunea artei actoriei în numeroase producţii alături de alţi mari actori ai scenei româneşti, lăsând o frumoasa moştenire lumii teatrului şi filmului în plan local, naţional şi chiar internaţional.

22 aug. 2014, 10:30
A murit „Cavalerul scenei”. Era considerat un Clark Gable românesc

Fost ofiţer de cavalerie în perioada interbelică, Florin Blănărescu, bărbat înalt, frumos a adus pe scenă o eleganţă cuceritoare, fiind adoptat de public drept un Clark Gable românesc.

A debutat la 19 ani pe scena Teatrului ,,Maria Filotti’ din Bucureşti. A jucat alături de monştri sacri ai teatrului românesc Grigore Vasiliu Birlic, Mircea Şeptilici, Maria Filotti, George Timică sau Irina Răchiţeanu. A venit la Bacău în 1960 într-un demers de a revitaliza mişcarea teatrală la Bacău alături de alţi viitori mari actori. Şi aici s-a stabilit, cucerind inimile oamenilor prin jocul său actoricesc, dar şi prin atitudinea de respect pe care o emana în jurul său.

Ultima dată a jucat pe scena Teatrului Municipal Bacovia în 1998, atunci când l-a interpretat pe Cadîr din piesa,,Take, Ianke şi Cadîr’ de Victor Ion Popa, alături de actorii Nicolae Roşioru, Despina Prisecaru, Constantin Coşa, Gheorghe Doroftei, Florina Găzdaru şi Adrian Găzdaru.
A venerat arta teatrală, slujind-o şi dăruind-o publicului în 202 piese jucate în mii de reprezentaţii, nu a refuzat niciun rol, însă rolul vieţii sale a fost, după propria-i mărturie, în ,,Visul unei nopţi de iarnă’, de Tudor Muşatescu, în care l-a avut partener pe dragul său prieten Florin Piersic, fost şi el actor în teatrul băcăuan, cel pe care l-a avut ‘partener’ de scenă şi în iunie 2011, când Florin Blănărescu a devenit, într-o ceremonie publică desfăşurată la Teatrul Muncipal Bacovia, Cetăţean de Onoare al municipiului Bacău.

,,Florin Blănărescu e un om extraordinar. Îi port o mare iubire, de la 23 de ani. Am debutat aici, la Teatrul ‘Bacovia’, în aceasta sală. Am cultul prieteniei şi Florin Blănărescu a rămas unul dintre cei mai buni prieteni ai vieţii mele. El este un om fără pauze. Şi el şi eu nu avem nevoie de nimic, decât de prietenie’, spunea la respectiva festivitate Florin Piersic.

Tot despre Florin Blănărescu, actriţa Constanţa Zmeu, spunea cu acelaşi prilej că ,,are o naturaleţe extraordinară şi în viaţă şi pe scenă, un simţ al umorului deosebit, o inteligenţă scenică rară’, iar Traian Valeriu, fost director al Teatrului Municipal ,,Bacovia’, îl numea ,,un adevărat Adonis’, comparându-l cu vedeta hoolywoodiană Clark Gable din ,,Pe aripile vântului’.

,,Mi-am dorit şi m-am bucurat enorm să văd pe chipurile celor care au venit la spectacolele mele că sunt fericiţi şi zâmbitori. Pentru mine spectatorul a fost generalul meu, iar actorii alături de care am jucat colegii de trupă’, îşi mărturisea ,,profesiunea de credinţă’ a vieţii sale Florin Blănărescu, la împlinirea a 90 de ani.

Toţi actorii băcăuani, mai în vârstă ori mai tineri, îl caraterizează pe Florin Blănărescu drept un om onest, un slujitor devotat scenei, extrem de dedicat publicului,,printr-un reciproc flux de adoraţie’, un om al echipei, ,,un om bun în cel mai deplin sens al cuvântului’.

Corpul neînsufleţit al actorului Florin Blănărescu a fost depus la Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena’ din Bacău. AGERPRES