A murit cel mai mare descoperitor de talente din fotbalul românesc. I-a lansat pe Dobrin şi Ştefănescu

Leonte Ianovschi, unul dintre cei mai mari descoperitori de talente din fotbalul românesc, a murit miercuri, la vârsta de 88 de ani. El este cel care i-a descoperit pe Nicolae Dobrin şi Costică Ştefănescu.

09 iul. 2014, 18:34

Leonte Ianovschi s-a născut pe 14 martie 1926, la Chişinău, dar în urma războiului, în 1940, a venit pentru totdeauna în România, stabilindu-se pentru puţină vreme la Craiova.

În 1948 s-a transferat la Sporting Club Piteşti, iar zece ani mai târziu abandonează activitatea de fotbalist şi se dedică antrenoratului. A început cu juniorii, apoi cu echipa de tineret, ajungând şi la prima echipă (în perioada în care Dinamo Piteşti obţinea primele succese internaţionale, în Cupa Oraşelor Târguri) în sezonul 1966/1967 şi în anul 1969 (când, împreună cu antrenorul principal, Constantin Teaşcă, a contribuit la salvarea echipei de la o retrogradare iminentă).

Ca antrenor al echipei de juniori şi tineret, Leonte lanovschi a avut următoarele rezultate: un titlu de campioană a ţării cu FC Argeş, trei locuri 3 la tinere speranţe, trei locuri 3 în campionatul naţional de juniori, de şapte ori pe primul loc în seriile în care a activat în campionatul naţional de juniori.

Citeşte şi Doliu în fotbal. A murit unul dintre jucătorii de legendă ai lui FC Argeş

Dintre jucătorii crescuţi şi lansaţi de Leonte Ianovschi, îi amintim pe Nicolae Dobrin, C. Radu, Olteanu, Prepurgel, Ştefanescu, Niţă, Cârciumărescu, M. Zamfir, Toma II, Ralea şi Turcu. Peste 120 dintre elevii săi au ajuns la echipe de Liga 1. A deschis în Piteşti Şcoala de Fotbal „Leonte Ianovschi”, condusă acum de fiul său, antrenorul care l-a descoperit pe Adrian Mutu.

Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, de la ora 12.00, la Sf. Gheorghe, lîngă stadionul din Trivale.