A murit cel mai puternic om din Libia de Est. Generalul Haftar era unul din actorii importanţi ai războiului civil

Generalul libian Khalifa Haftar, unul dintre personajele principale ale războiului civil şi cel mai puternic om din Libia de Est, a murit în cursul zilei de vineri, după cu scrie The Libya Observer.

13 apr. 2018, 17:34
A murit cel mai puternic om din Libia de Est. Generalul Haftar era unul din actorii importanţi ai războiului civil

Publicaţia anunţă moartea influentului Khalifa Haftar citând surse diplomatice. Acelaşi ziar scria joi că generalul se află în comă, în timp ce consilierii acestuia spuneau că starea sa de sănătate este bună, iar știrile despre boală sunt doar propagandă a Frăției Musulmane, finanțate de Qatar.

S-ar părea că generalul Khalifa Haftar a suferit un infarct în urmă cu câteva zile, iar între timp ar fi fost transferat la un spital din Paris, unde ar fi murit.

Generalul Khalifa Haftar a fost unul dintre ofițerii conduși de colonelul Muammar al-Gaddafi în organizarea loviturii de stat care a dus la îndepărtarea regelui Idris de la conducerea Libiei în anul 1969. În acești ani, Haftar a rămas un partizan al lui al-Gaddafi care l-a numit comandantul forțelor armate ale regimului său. În 1987 a intervenit o ruptură în relaţiile dintre el şi dictator, iar timp de 20 de ani a trăit în SUA, în statul Virginia.

După începutul revoltei împotriva lui al-Gaddafi în 2011, generalul Haftar s-a întors în Libia unde a devenit comandantul forțelor rebele din est. După căderea guvernului lui al-Gaddafi, Haftar a dispărut din scena politică până în februarie 2014, când a făcut public planul său de a salva națiunea, îndemnându-i pe libieni să se ridice împotriva Congresului Național General (CNG). În februarie 2014 a avut loc o așa-zisă lovitură de stat, condusă de generalul Khalifa Haftar care a cerut dizolvarea CNG și crearea unui guvern provizoriu care să organizeze noi alegeri. În mai 2014, forțe loiale generalului Haftar au lansat o operațiune ofensivă terestră și aeriană amplă, ”Operațiunea Demnitatea” împotriva grupărilor islamiste din zona Benghazi și a CNG din Tripoli.

El a refuzat să sprijine noul Guvern de Acord Național stabilit în martie-aprilie 2016 în Tripoli, pe motiv că forțele sale armate ar aparține încă fostului parlament pro-islamist (Congresul Național General) împotriva căruia acesta luptase anterior. În ultima vreme, Haftar a continuat să lupte în fruntea Armatei Libiene din est împotriva milițiilor rebele, având sub control teritorii cheie, cu importante resurse de petrol, precum porturile al-Sidra și Ras Lanuf.