A murit fostul mare baschetbalist Nicolae Viciu

Fostul mare baschetbalist Nicolae Viciu s-a stins, marţi, la vârsta de 75 de ani, anunţă Federaţia Română de Baschet.

28 oct. 2014, 11:01
A murit fostul mare baschetbalist Nicolae Viciu

Născut în data de 23 februarie 1939, Nicolae Viciu a fost un nume sonor în istoria baschetului românesc, dedicandu-şi mare parte din viaţă sportului care l-a consacrat atât în plan intern, cât şi internaţional, notează FR Baschet, adăugând că Viciu a fost, poate, unul dintre cei mai irezistibili şi compleţi jucători de baschet pe care i-a produs centrul din Târgu Mureş.

Nicolae Viciu a făcut primii săi paşi în baschet la Gimnaziul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, îndrumat de regretatul profesor Ştefan Surdu. Prima sa legitimare la o echipă de baschet a fost la ”Tânărului Dinamovist”, în oraşul de pe malul Mureşului, apoi a trecut direct la echipa de copii, unde şi-a început cariera în anul 1956, sub bagheta profesorului Bela Koos.

La 18 ani, Viciu s-a mutat la Cluj-Napoca pentru continuarea studiilor şi a jucat timp de trei sezoane la echipele clujene Constructorul şi Ştiinţa. Din 1960 evoluează pentru doua sezoane la prim-divizionara Ştiinţa Craiova, după care şi-a continuat activitatea de performanţă în Timişoara, evoluând în perioadele 1962-1965 şi 1969-1975 la echipa locală Ştiinţa, devenită ulterior Universitatea şi mai apoi Voinţa, grupări cu care a câştigat de trei ori şi titlul de coşgheter al Diviziei A.

A urmat transferul la Dinamo Bucureşti, unde, alături de generaţia de aur a grupării roş-albe, din care au făcut parte Albu, Novac, Spiridon, Kiss, Giurgiu sau Diaconescu, a câştigat trei titluri de campion al României în perioada 1967-1969, adunând şi peste 20 de prezenţe în Cupa Campionilor Europeni şi Cupa Cupelor.

Şi-a încheiat lunga activitate de baschetbalist la Crişul Oradea, în 1978, după trei sezoane petrecute la echipa oraşului de pe malul Crişului.

Nicolae Viciu a revenit în oraşul natal ca antrenor divizionar şi a preluat funcţia de antrenor al echipei feminine Comerţul Tg. Mureş până în 1989. Apoi a antrenat timp de trei sezoane formaţia masculină Transportul Tg. Mureş, în Divizia B. În ultima perioadă a vieţii a lucrat cu mai multe grupe de copii în Tg. Mureş.

De-a lungul carierei sale a adunat peste 130 de selecţii în echipele naţionale ale României, fiind cooptat pentru prima oară în lotul tricolor de tineret în 1959. În 1961 a participat cu naţionala de tineret la Campionatul Mondial Universitar, în acelaşi an fiind cooptat de regretatul mare antrenor Constantin Herold în lotul de seniori al României, clasat pe un onorant loc 7 la Campionatul European de la Belgrad din 1962.

Pentru merite deosebite în impresionanta sa activitate sportivă, Nicolae Viciu a primit mai multe distincţii: maestru al sportului (1967), maestru emerit al sportului (2006) şi cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş (2005).

Fiul lui Nicolae Viciu, Gabriel, a evoluat pentru CSM Oradea la nivelul primului eşalon baschetbalistic al României între 2005 şi 2007.