A murit omul care a adus zâmbetele pe faţa a milioane de copii

Publicat: Miercuri, 15 August 2018 14:27 // Actualizat: Miercuri, 15 August 2018 14:27 // Sursa: romaniatv.net

Scriitorul rus Eduard Uspenski, autor al popularelor cărţi pentru copii adaptate în desene animate-cult pentru generaţiile de sovietici şi de ruşi, a murit la Moscova la vârsta de 80 de ani, au anunţat apropiaţii citaţi de agenţiile ruseşti.

Scriitor, poet şi scenarist, el a devenit cunoscut în 1966 odată cu publicarea cărţii despre Cheburashka, un mic animal politicos şi neîndemânatic cu urechi mari care locuia în oraş într-o cutie de portocale şi al cărui cel mai prieten era un crocodil, Gena.

Câţiva ani mai târziu, povestea sa a fost adaptată pe ecran şi Cheburashka a devenit repede unul dintre personajele preferate din desene animate în URSS şi în Rusia. 

În anii 2000, el va deveni un erou de desen animat care a avut succes în Japonia. 

"Multe generaţii de ruşi au crescut inspirate de personajele acestui scriitor celebru şi şi-au însuşit binele pe care acestea  îl emanau", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un mesaj de condoleanţe adresat familiei lui Eduard Uspenski. 

Cheburashka a devenit în 2004 mascota oficială a delegaţiei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Atena. 

În 2016, un Cheburashka dn pluş a făcut un tur pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea studioului Soïouzmoultfilm, ministrul Culturii prezentând atunci animalul misterios drept "personajul cel mai important din desenele animate ruseşti". 

"A fost unul dintre cei mai buni scriitori contemporani pentru copii", a decalrat preşedintele consiliului de administraţie al Soïouzmoultfilm, Iuliana Slachtcheva, pentru agenţia de presă publică RIA Novosti. "Personajele sale vor inspira numeroase generaţii de creatori de desene animate".

Tradus în 25 de limbi străine, cărţile lui Uspenski "sunt foarte sincere şi învaţă bunătatea, compasiunea şi adevărata prietenie", a subliniat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat de agenţie. 

"Am pierdut un mare scriitor şi un mare visător (...), o persoană minunată care i-a învăţat pe copii să viseze odată cu el", a declarat reprezentantul special al preşedintelui rus pentru cooperarea culturală internaţională, Mikhail Svidkoi, citat de agenţia oficiale TASS.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
a murit Cheburashka Eduard Uspenski
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
24 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H