A murit primul astronaut american care a făcut un zbor orbital în jurul Pământului. Avea 95 de ani

John Glen, primul american care a zburat în spaţiu şi a făcut un zbor orbital în jurul Pământului, în 1962, a murit, joi, la vârsta de 95 de ani.

08 dec. 2016, 21:51
A murit primul astronaut american care a făcut un zbor orbital în jurul Pământului. Avea 95 de ani

John Glenn, în vârstă de 95 de ani, a murit în scurt timp de la internarea sa în Spitalul Universitar James, a informat un reprezentant al Facultăţii de Afaceri Publice din cadrul Universităţii publice din Ohio, care îi poartă numele.

Fost pilot pe avioane de vânătoare, Glenn a început să aibă probleme de sănătate după o operaţie la inimă, la o valvă cardiacă, în 2014, apoi a făcut şi un accident vascular cerebral.

În ferbruarie 1962, John Glenn a devenit primul astronaut american care a zburat pe orbită în jurul Pământului, la bordul minusculei capsule spaţiale Friendship 7. Glenn a „recidivat” în 1998, la vârsta de 77 de ani, devenind astfel cel mai bătrân astronaut în spaţiu. 

Glenna avut şi funcţii politice, el devenind senator democrat de Ohio, în perioada 1974-1999. Preşedintele Barack Obama l-a decorat în 2012 cu medalia prezidenţială a Libertăţii – cea mai înaltă recompensă civilă din Statele Unite, descriindu-l pe astronaut ca fiind „erou în toată puterea cuvântului”.