A murit un simbol al fotbalului. A marcat primul gol din istoria ţării sale la un Campionat Mondial VIDEO

Iraj Danaeifard, marcatorul primului gol din istoria participărilor naţionalei de fotbal a Iranului la Campionatele Mondiale, a murit miercuri, la vârsta de 67 de ani.

12 dec. 2018, 12:20
A murit un simbol al fotbalului. A marcat primul gol din istoria ţării sale la un Campionat Mondial VIDEO

Iraj Danaeifard a murit în urma unui stop cardiac, la spitalul Namazi, din oraşul Shiraz. Iraj Danaeifard s-a născut pe 11 martie 1951, la Teheran, şi era fiul lui Ali Danaeifard, unul dintre fondatorii clubului de fotbal Taj SC (clubul şi-a schimbat denumirea în Esteghlal, în 1979, nume sub care este cunoscut şi astăzi).

Iraj Danaeifard a primit prima convocare la naţională la 26 de ani, în 1977, şi a pus umărul la calificarea la CM 1978, din Argentina, prima participare a acestei reprezentative la un turneu final Mondial. După 0-3 în primul meci cu viitoarea finalistă, Olanda, Iranul a remizat la Cordoba, 1-1 cu Scoţia, golul lui Iraj Danaeifard, din minutul 60, fiind primul marcat de Iran la un Campionat Mondial de Fotbal. A fost şi singurul punct al Iranului la un CM timp de 20 de ani, până la faimoasa victorie de la Lyon, de la CM 1998, când Iranul a învins SUA cu 2-1.

Iraj Danaeifard s-a retras din naţională în 1980, după ce a participat la Cupa Asiei, în Kuweit. După aceea el s-a mutat în SUA, unde a jucat până în 1984 Tulsa Roughnecks, grupare din Oklahoma care activa în eşalonul de elită, North American Soccer League, precursoarea Major League Soccer de astăzi.