A murit soţia lui Nelson Mandela, activista anti-apartheid Winnie Mandela

Winnie Madikizela-Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela şi o activistă ferventă anti-apartheid, a murit, luni, la vârsta de 81 de ani, a anunţat consilierul acesteia, relatează BBC News, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
02 apr. 2018, 15:07

Winnie Mandela era internată în spital de câteva zile, având o infecţie la rinichi.

Căsătorită timp de 38 de ani cu Nelson Mandela, primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, Winnie Madikizela-Mandela a fost unul dintre simbolurile luptei anti-apartheid.

„Doamna Madikizela-Mandela a luptat cu hotărâre împotriva statului Apartheid şi s-a sacrificat pentru libertatea ţării. Activismul şi rezistenţa ei împotriva apartheidului au provocat arestarea de mai multe ori, culminând cu izolarea acesteia în micul oraş Brandfort din Statul Liber Orange. A ţinut vie amintirea soţului ei întemniţat, Nelson Mandela, de-a lungul anilor în care acesta se afla pe Insula Robben şi a ajutat în lupta pentru justiţie în Africa de Sud. Ea şi-a dedicat cea mai mare parte a vieţii adulte cauzei poporului şi pentru acest lucru a fost cunoscută ca Mama Naţiunii. Familia Mandela este profund recunoscătoare pentru darul vieţii acesteia şi îi îndemnăm pe toţi cei care au iubit-o să omagieze această femeie remarcabilă”, se arată într-un comunicat al familiei Mandela.

După primele alegeri democratice din Africa de Sud în 1994, Winnie Madikizela-Mandela a fost parlamentar şi a supervizat proiecte de artă şi cultură. În 2016, a primit cea mai înaltă distincţie din statul sud-african pentru contribuţia la lupta pentru eliberarea poporului din Africa de Sud.